UMIJEĆE SVAĐANJA

Način na koji se svađate određuje trajanje braka

07.12.2010 u 07:02

Bionic
Reading

Na temelju načina na koji se svađate sa svojim bračnim partnerima može se predvidjeti hoće li vaš brak potrajati ili vaš čeka brz razvod

Novopečeni mladenci koji često viču jedan na drugoga i časte se imenima imaju veliku šansu da će se brzo razvesti, baš kao i par u kojem se jedan od partnera povlači čim počne svađa i odbija razgovarati o problemu. Pokazalo je to istraživanje Sveučilišta u Michiganu u sklopu kojeg su znanstvenici pratili 373 para tijekom 16 godina. Prvi intervjui obavljeni su u prvoj godini braka, a svi brakovi započeti su 1986. godine.

Istraživanje je pokazalo i to da se ponašanje supružnika mijenja tijekom braka. Iako je 29 posto muževa i 21 posto žena tvrdilo da tijekom prve godine braka nisu imali nikakvih sukoba, čak 46 posto ih se razvelo do završetka istraživanja, nakon 16 godina.

Pokazalo se da su muževi u prvim godinama braka konstruktivnije pristupali problemima i svađama, no s vremenom su žene prestale biti destruktivne ili se povlačiti iz svađa, jer bi prepoznale da im to neće pomoći ni koristiti za stabilnost braka.