OVO NISTE ZNALI

Na što vas nisu upozorili kod odgoja djece

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 29.09.2011 09:16
  • Objavljeno 29.09.2011 u 09:16
dijete plače

dijete plače

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Svakodnevica će vam biti razgovor o kakici, veća djeca lakše će vam slomiti srce, pribjegavat ćete smiješnim i čudnim ritualima samo da dobijete od njih ono što želite

Stalno ćete razgovarati o kakici
Osim što ćete svog gotovo trogodišnjaka morati uvjeravati da mora nuždu obavljati u WC školjku, a ne u pelenu, kad to ipak obavi u pelenu, raspravljat ćete s mužem o tome tko će ga presvući. Pelena trogodišnjaka ipak je drukčijeg mirisa od one malih beba. Pribjegavat ćete molbama, kaznama, uvjeravanjima, svemu, samo da ga naučite da je vrijeme da zaboravi na pelene i traži tutu. Možda ćete mu obećavati i najbolju igračku ako se pokaka tamo gdje vi želite. Bit će to jedna borba u kojoj ćete na kraju ipak vi pobijediti.

Više ćete patiti zbog djece, no bar oni neće nastradati
Djeca rastu, socijaliziraju se i u kontaktu s drugom djecom često budu povrijeđena. Čut ćete mnogo puta kako se u parku, na rođendanu netko od starije djece vašem mališanu ružno obraća i srce će vam se parati. U takvim trenucima kao lavica biste zaštitili svoje malo čudovište, no morate ga pustiti da se sam izbori. Vjerujte, bit će teže vama nego njemu.

Pribjegavat ćete svakakvim čudnim ritualima da dobijete ono što hoćete

Sve metode će vam se činiti prihvatljive samo da vaš mališan pojede večeru, ode spavati ili prestane s napadom bijesa i tantrumima. I djeca će imati male rituale. Dekicu bez koje ne idu spavati, autić koji vuku za sobom ili medu bez kojeg se nikako neće umiriti i zaspati.

Mnoge noći mogli biste provesti spavajući na podu u dječjoj sobi

Prelazak iz krevetića u samostalni krevet u dječjoj sobi neće uvijek proći tako glatko. A ponekad svojem mališanu morate pomoći tako što ćete se pretvarati da spavate s njim, vjerojatno sklupčani na podu ispod njegova kreveta.

Naći ćete nove prijatelje
Vrijeme kada ste birali prijatelje po principu tko vam se sviđa daleko je iza vas. Počet ćete se družiti na igralištima s mamom djeteta koje je vaše najdraže izabralo za prijatelja. Možda ćete i kliknuti s nekom drugom mamom, no njezino i vaše dijete nikako se ne slažu i vašem prijateljstvu brzo će doći kraj. Prihvatite ovakav razvoj situacije i ne živcirajte se.

Dijete će odjednom tražiti više oca nego vas
U dobi od tri ili četiri godine vaš mališan koji se nije odvajao od vas poželjet će više se družiti s ocem. Ne očajavajte jer se odvaja od vas, već uživajte u njegovoj igri s tatom i njihovoj bliskosti.

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Otkako je vaš mališan počeo istraživati, svijet je opasniji

Postat će male papige koje ponavljaju
Neće vam biti baš ugodno za čuti kada iz usta vašeg djeteta izleti prva psovka, no u ovoj dobi postaju male papige i ponavljaju sve što čuju. Budite na oprezu i pazite da vas ne osramote.

Ipak ćete mu ponekad reći 'Rekla sam ti'
Iako ste se zakleli da svojoj djeci nikada nećete reći ove iritantne riječi koje su vama govorili vaši roditelji, ipak ćete ih, kada vas nitko ne gleda, izustiti. Kad vas po nekoliko puta upita: 'Mama, mogu li se igrati na krovu?', a vi mu pet puta odgovarate da je opasno, da nije za malu djecu, da može pasti, napokon ćete puknuti i kad vas po stoti put upita to isto, bijesno ćete mu uzvratiti da je to zato što vi tako kažete.

Otkad je vaše dijete mobilno, svijet je postao opasniji
Dok se samo vrtjelo po krevetu ili puzalo, jedva ste čekali da prohoda. Sada tek vidite koliko oštrih rubova, stepenica, zidova, kabela i ostalih opasnih stvari vreba na vašeg trčećeg mališana.

Tantrumi, ispadi bijesa, sastavni su dio života svakog mališana

Posao djeteta je da pritisne svaki gumb, okrene svaku stvar, baci svaku igračku i ispituje do kuda idu granice. Ispadi bijesa kad mu se to zabrani su normalni, a vaša je zadaća da strpljivo, uporno i dosljedno postavljate pravila kojih se vaš mališan mora pridržavati.

Uvidjet ćete važnost mašte u davanju odgovora
Vaš mališan bit će pun pitanja. Zašto se naša dva psa ovako igraju, kako sam ja dospio u tvoj trbuh, zašto Tom ima dva oca? Odgovori ne moraju biti lekcije koje će zapamtiti za cijeli život. Budite maštoviti i odgovarajte tako da se prilagodite djetetu.

Iznenadit će vas s bezbroj stvari

Otopit ćete se kad vam vaš dvogodišnji mališan bez ikakvog razloga dotrči i da pusu. Kad vas pomazi ili zagrli. Ispadi nježnosti česti su i svaka ih mama obožava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!