NEUGODNa pojava

Muči li vas nadutost, pokušajte izbjegavati ove namirnice

30.03.2018 u 19:56

Bionic
Reading

Iako postoji više uzroka nadutosti, najčešći krivac su različite vrste hrane pa ukoliko vas često muči ova neugodna pojava provjerite nalazi li se na vašem jelovniku neka od ovih namirnica

Važno je napomenuti da je svako tijelo drukčije pa namirnice s ovog popisa ne treba sustavno izbaciti iz prehrane.

Navedene namirnice mogu potencijalno izazvati nadutost, a to ovisi o načinu na koji vaše tijelo obrađuje i probavlja hranu.

Kod nekih će ljudi nadutost možda izazivati samo jedna namirnica, kod nekih više njih, a nekome možda neće smetati ništa od navedenog.

Mliječni proizvodi

Ne morate čak biti ni alergični na mliječne proizvode, dovoljna je malo povišena osjetljivost na laktozu ili kazein da bi vas konzumiranje mliječnih proizvoda nadimalo. Pokušajte na par tjedana izbaciti iz upotrebe mlijeko i mliječne proizvode i provjeriti kako će vam tijelo na to reagirati.

Gluten

Kao i u slučaju s mliječnim proizvodima, ne morate biti alergični na gluten da bi vam stvarao probleme. Ali ako ste na njega osjetljivi ili imate celijakiju, upala uzrokovana tjesteninom, krafnama ili žitaricama može biti puno gadnija od same nadutosti. No, ona bi vam mogla biti dobar pokazatelj da nešto ne štima i da je vrijeme da posjetite svoga liječnika.

Soja

Proizvodi od soje mogu fermentirati u ljudskom želucu i oslobađati plinove koji izazivaju nadutost. Ako vam se nadutost često javlja nakon konzumiranja tofua ili smoothija sa sojinim mlijekom, probajte ih privremeno izbaciti iz prehrane.

MOĆNI DUETI

Najbolje kombinacije: Saznajte koje su namirnice puno zdravije kad ih jedete zajedno

Pogledaj galeriju

FODMAP hrana

Kraticom FODMAP obuhvaćeni su fermentabilni oligosaharidi, disaharidi, monosaharidi i polioli (šećerni alkoholi kao nadomjestak šećeru). Ovim širim pojmom obuhvaćeni su gore spomenuti tofu i soja, ali i naizgled bezopasna hrana poput jabuka, češnjaka ili šparoga koji mogu dobrano napregnuti trbuh.

Prevelik unos vlakana

Da, čak i vlakna mogu biti dvosjekli mač. Iako nam vlakna mogu pomoći kod ublažavanja nadutosti, njihova prekomjerna konzumacija može uzrokovati nadimanje. Pektin je vlakno topivo u vodi koje se sporije probavlja, a voće poput jabuka i krušaka bogato je njime. Iako nam zbog sporijeg probavljanja on stvara osjećaj dugotrajne sitosti, može uzrokovati i nadutost. Ukoliko jedete puno hrane bogate vlaknima, vodite računa da pijete i dosta vode koja će pomoći vašem tijelu u njihovoj razgradnji.

Grah

Vjerojatno ste primijetili da grah izaziva nadutost, ali možda niste znali što je uzrok tome. Grah je namirnica vrlo bogata vlaknima.

Hrana bogata šećerom

Evo vam još jedan razlog za smanjenje unosa šećera. Šećer hrani bakterije u vašim crijevima koje otpuštaju plinove. Više šećera znači više plinova, a više plinova znači veću nadutost.

Biljke krstašice

Krstašicama je obuhvaćeno povrće poput kelja, brokule, cvjetače i prokulica, a koje je bogato složenim trisaharidima (glukoza, galaktoza i fruktoza). Njihovom razgradnjom oslobađa se puno plina što vaš trbuh može jako napuhati.

SEZONA GRIPE

Evo kako nabildati imunitet i lakše se oduprijeti virozama

Pogledaj galeriju

Masna hrana

Slično kao i s vlaknima, pržena ili masnija hrana također usporava probavu i može uzrokovati nadimanje. Što je probavljanje neke hrane sporije, to ona više vremena mora fermentirati u probavnom traktu, a time će stvoriti i više plina.

Previše soli

Sam natrij neće vam izazvati nadutost,  ali će pospješiti zadržavanje vode u tijelu koja može stvoriti osjećaj nadutosti.

Vjerojatno ste primijetili da vam izbacivanjem svega navedenog neće ostati puno toga za jesti. Za tim i nema potrebe. Razmišljajte o hrani koju jedete, pamtite ili bilježite što jedete i nakon čega vam se javlja nadutost, a ovaj popis samo će vam pomoći da lakše otkrijete uzročnika ili uzročnike svoje nadutosti.