NEUGODNI PROBLEMI

Kako učinkovito spriječiti nadutost?

07.12.2015 u 08:47

Bionic
Reading

Osjećate se i izgledate naduto? U slučaju da to nema nikakve veze s prejedanjem, postoji niz mogućih krivaca – od začepljenja do stresa. Evo kako riješiti taj problem

Topla tekućina

Oko deset do 30 posto ljudi ima probleme s nadutošću zbog začepljenja. Topla tekućina je pravo rješenje za te osobe.

Ako pomiješate toplu tekućinu s vlaknastom hranom, stolica će vam biti mekša. Pokušajte u prehranu ubaciti banane i žitarice nakon kojih pijete neku toplu tekućinu. Ne mora nužno u pitanju biti voda – sok od suhih šljiva i kamilica su također dobre. Izbjegavajte slamke jer tako gutate zrak koji pogoršava nadutost.

Više manjih obroka

Umjesto jednog velikog obroka, pokušajte pojesti nekoliko manjih. Ponekad je jednostavno problem u količini hrane koju ste pojeli.

Između svakog malog obroka trebali biste napraviti pauzu od oko sat i pol do dva sata. Također, jedite sporije jer brzanjem unosite zrak s hranom, a to, kao što smo već spomenuli, pogoršava nadutost.

Hrana koja ne stvara puno plinova

Umjesto obroka s namirnicama koje će stvoriti puno plinova pri probavljanju, poput krušaka, jabuka, luka, češnjaka, kupusa i pšenice, ubacite u svoju prehranu namirnice koje stvaraju manje plinova, poput banana, naranča, paprika, mrkve, graška i rajčica.

Jedite više proteina

Hrana puna proteina ne ostaje u nižim predjelima probavnog trakta i daje vam duži osjećaj sitosti od ugljikohidrata. Proteini iz mahunarki ne pomažu u ovom slučaju jer stvaraju puno plina kod probavljanja.


Pazite kako dišete

Nemojte raditi nervozne kratke udisaje, već dišite duboko i ritmično. Kratki udisaji dovode do gutanja zraka koji zatim pogoršava probleme s nadutošću. Stres pridonosi nadutosti baš zbog tog problema.

Jedite više probiotika

Nema bolje stvari koju možete učiniti za svoj želudac od jogurta krcatih probioticima. Želudac je pun bakterija, nekih loših i nekih dobrih. Jogurti poboljšavaju ravnotežu u vašem želucu u korist dobrih bakterija.

Vježbajte ili šećite

Lagana šetnja nakon obroka poboljšava i ubrzava probavu, te smanjuje stvaranje plinova u želucu. Fizička aktivnost također pomaže i sa stresom, te olakšava održavanje zdrave težine.

Tablete

Ako vam baš ništa ne pomaže, uvijek možete posegnuti za tabletama protiv nadutosti, zatvora i stresa. U slučaju ozbiljnijih problema, posjetite liječnika koji će vam možda propisati antibiotike.