ZA RAVAN TRBUH

Koja hrana smanjuje nadutost?

18.06.2016 u 08:05

Bionic
Reading

Imate problema s nadutošću? Pripazite što jedete, a u prehranu svakako uvrstite namirnice koje su odlični saveznici u borbi s ovim neugodnim problemom

Banane

Nadutost je djelomično posljedica previše soli. Jedno od rješenja su banane koje sadrže kalij. Kalij smanjuje razinu soli u tijelu pa se time, također, smanjuje i količina vode koja se zadržava u tijelu.

Banane, također, sadrže i vlakna koja su razgradiva u vodi.

Avokado

Banane su sjajne, no ako vam nisu drage, i avokado je dobar. Avokado je, također, bogat kalijem, a odličan je izvor zdravih masnoće.

Krastavci

Krastavci sadrže antioksidanse koji smanjuju nadutost. Možete ih narezati i jesti sirove ili kao dio kuhanog obroka. Također ih možete narezati i staviti na oči jer ćete tako smanjiti natečenost ispod očiju.

Šparoge

Šparoge su prirodan diuretik – potiču proizvodnju urina. Ljudsko se tijelo tako rješava viška vode pa istovremeno i nadutosti.

Šparoge, također, sadrže probiotike koji potiču dobre bakterije u našim želucima što dodatno smanjuje nadutost.

Jogurt

Jogurti sadrže probiotike koji su osnova dobrog želučanog zdravlja. Ravnoteža bakterija u želucu značajno pridonosi smanjenju nadutosti. Važno je samo da je jogurt pun probiotika, a ima malo šećera.

Ako vam jogurt nije dovoljno sladak, iskoristite prirodni zaslađivač – med.

410858,407344,361288,339926
Đumbir

Đumbir je sjajan začin – smanjuje upale u tijelu i opušta mišiće probavnog sustava. Đumbir, također, sadrži enzime koji služe u razgradnji proteina pa time dodatno smanjuju nadutost.

Ako vam nije drag kao začin, uvijek si možete napraviti čaj od đumbira.

Metvica

Čaj od metvice vrlo je popularan lijek za nadutost. Metvica opušta mišiće probavnog trakta i smanjuje stvaranje plinova u njemu. Osim metvice, dobri su i čajevi od peperminta i kamilice.

Zob

Zob pomaže kod probave, a daje osjećaj sitosti koji traje. Zob je idealna za sve one koji pokušavaju smršavjeti pa im preporučujemo da si za doručak naprave zobenu kašu.

Artičoke

Svježe artičoke odlične su za probavu. Smanjuju žgaravicu, ali i nadutost.

Dinje

Baš kao banane i avokado, dinje imaju puno kalija koji smanjuje zadržavanje viška vode u tijelu.