TREND U PORASTU

Može li starost oca utjecati na zdravlje djeteta?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.01.2012 13:21
  • Objavljeno 11.01.2012 u 11:50
muškarac otac dijete beba obitelj

muškarac otac dijete beba obitelj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Legendarni glumac Robert De Niro u 68. godini postao je ponosni otac, što je sve češći trend u svijetu, ali neka istraživanja ukazuju na to da starost oca može utjecati na zdravlje djeteta

Muškarci lako mogu i u starijoj životnoj dobi postati očevi, a zbog današnjeg stila života sve češće se odlučuju za roditeljstvo poslije 40-ih. Razne studije počele su povezivati dob oca s raznim bolestima i oštećenjima djece, a nekoliko je studija zaključilo da djeca starijih muškaraca pate od raznih bolesti u nekom razdoblju života.

Spominju se malformacije, tumori, autizam ili rijetki Marfanov sindrom. Worldchrunc piše da je briga za zdravlje potomka glavni razlog za to što donatori sperme ne smiju biti stariji od 40 godina.

Takve studije posebno zanimaju švicarskog stručnjaka za fertilitet, doktora Petera Fehra, jer u njegovoj zemlji sve je više muškaraca koji postaju roditelji nakon 50. godine. Znanstvenici u New Yorku su pak zaključili da i trudnice mogu imati komplikacije ako je otac stariji bez obzira na to koliko one imaju godina u tom trenutku. Tako u trudnoći mogu patiti od visokog krvnog tlaka, što za sobom povlači niz komplikacija.

Doktori na sveučilištu Aarhus u Danskoj istraživanjem su došli do zaključka da je opasnost od preranog rođenja bebe dva puta veća ako otac ima više od pedeset godina, posebno ako se podaci usporede s rezultatima očeva od 25 godina. Švedski institut Karolinska pak povezuje tumore na mozgu i leukemiju kod djece s očevim godinama.

No Peter Propping, predsjednik njemačkog Društva za genetiku, upozorava da neka stanja imaju veze s raznim mutacijama. Ističe da je vrlo često nepoznato što je dovelo do nekih stanja i bolesti poput autizma ili tumora na mozgu, stoga smatra da nije mudro naglo donositi zaključke koji povezuju dob oca s tako teškim i ozbiljnim bolestima.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi