POMIJEŠANI OSJEĆAJI

Mogu li žene i muškarci biti samo prijatelji?

08.05.2012 u 10:58

Bionic
Reading

Mogu li muškarci i žene biti prijatelji? Nova studija sugerira da mogu, premda muškarci osjećaju veću privlačnost prema svojim prijateljicama, za razliku od žena koje puno rjeđe privlače njihovi prijatelji

Sudeći prema rezultatima nedavnog istraživanja, muškarci su seksualno više zainteresirani za svoje prijateljice nego što oni njih privlače. Isto tako, muškarci su često skloni precjenjivanju romantičnih osjećaja svojih prijateljica vezanih za njih. U većini slučajeva, kako piše Msn.bc., osjećanje seksualne privlačnosti u odnosu prijateljstva je nepoželjno te predstavlja teret.

'Smatram kako muškarci i žene žele biti prijatelji i žele njegovati prijateljski platonski odnos, no podaci koje smo skupili istraživanjem pokazuju kako osjećanje seksualne privlačnosti može ometati prijateljski odnos', kaže psihologinja April Bleske-Rechek i voditeljica istraživanja na Sveučilištu Wisconsin.

April Bleske-Rechek i njezin tim u svojoj studiji željeli su proučiti kako se heteroseksualne osobe suprotnoga spola u prijateljskim odnosima nose s pitanjima međusobne privlačnosti. U istraživanju je sudjelovalo 88 prijateljskih parova, a konačni rezultati pokazali su kako su upravo muškarci ti koji osjećaju veću privlačnost prema svojim prijateljicama, za razliku od žena koje puno rjeđe privlače njihovi prijatelji.

'Muškarci puno češće krivo procjenjuju žene te unaprijed zaključuju kako njihove prijateljice osjećaju istu seksualnu privlačnost prema njima', kaže April Bleske-Rechek. Znanstvenici su istraživanjem također zaključili kako na osjećanje seksualne privlačnosti prema prijateljima i prijateljicama ne utječe to nalazi li se osoba u vezi ili je slobodna.

'Rezultate ovoga istraživanja ne bi trebalo tumačiti kao da muškarci i žene ne mogu biti prijatelji, no činjenica je da smo morali prevladati evolucijsku povijest kako bi prijateljstvo sa suprotnim spolom moglo biti moguće. Moderno okruženje oko nas se tako brzo mijenja te danas imamo nove mogućnosti da gradimo različite odnose sa suprotnim spolom, što u povijesti nije bio slučaj', kaže April Bleske-Rechek.