ISKRENO PRIZNANJE

Mogu li Hrvati podnijeti da im žene zarađuju više od njih?

16.05.2014 u 14:26

Bionic
Reading

Naša tri sugovornika iskreno progovaraju o tome kako se nose s činjenicom da njihove partnerice zarađuju više od njih

Danas više nije rijetkost da žena zarađuje više od svojega supruga ili dečka. Pokazuju to brojna svjetska istraživanja, ali i svakodnevni život. Ni Hrvatska nije iznimka, a nas je zanimalo kako se s time nose muškarci kojima se to događa s obzirom na to da je hrvatsko društvo još uvijek u velikoj mjeri tradicionalno. Evo što nam otkrivaju naša tri sugovornika.

Hrvoje ima 35 godina, u braku je dvije godine s pravnicom Lidijom i još nemaju djece. Lidija vodi pravni odjel jedne uspješne tvrtke i zarađuje znatno više od svojega supruga. Njemu to, kako sam kaže, ni najmanje ne smeta: 'Kad sam upoznao Lidiju, ona je bila još studentica. Ja sam radio u tvrtki u kojoj i danas radim i nikada nisam studirao. Moja primanja su prosječna, a bila su i kad smo Lidija i ja počeli živjeti zajedno. To je bilo pri kraju njezinog faksa i ja sam preuzeo na sebe financijsku brigu za sebe i nju.' Dodaje kako mu je to bilo potpuno normalno, baš kao i što mu je danas normalno da ona zarađuje više od njega.

'Lidija je išla na fakultet i bilo je za očekivati da će zarađivati više od mene. Meni je drago da je to tako. Ne osjećam se uopće manje važnim, i dalje radim svoj posao grafičara, radim ga dobro, kao što i ona radi svoj posao dobro. Imamo zajednički budžet i ne vidim zašto bih se žalio', zaključuje Hrvoje.

Vrlo slično razmišlja i 38-godišnji profesor Luka. On je pet godina u braku sa Željkom, profesoricom stranih jezika. Luka predaje povijest u jednoj srednjoj školi, a Željka predaju na dva fakulteta – oba privatna – te nerijetko radi i kao prevoditeljica u tvrtki svoje prijateljice. 'Željka i ja smo profesori, a svi znaju da profesori nemaju baš neke plaće, nažalost. Vjenčali smo se vrlo mladi, pri kraju studija, dobili smo dvoje djece i Željka je neko vrijeme provela na porodiljnom. Nakon što se vratila na posao, otvorila joj se mogućnost da predaje na jednom privatnom fakultetu, a potom i na drugom. Iako ni tamo nisu nešto velike plaće, veće su nego u srednjoj školi. Usto, Željka svakoga mjeseca i prevodi za razne tvrtke, a povremeno daje i instrukcije. Kad se to sve skupa zbroji, ona zarađuje dvostruko više novca od mene na mjesečnoj razini', otkriva nam Luka.

Na pitanje smeta li mu to kao muškarcu, bez oklijevanja odgovara: 'Nikako! Zašto bi mi smetalo?! Sve to ide u naš dom, za naš život, za bolji život cijele obitelji. Prijatelji me katkada znaju zezati što žena zarađuje više od mene, ali ja zaista nikada nisam osjetio da je to meni osobno problem. Da, ja sam više doma s djecom i bavim se kućanskim poslovima, ali mi to ne pada teško. Svi oni koji misle da je problem kada žena više zarađuje, prema mojemu mišljenju, imaju problema u glavi. Ja se ne osjećam kao manje muško zbog toga.'

Za razliku od Hrvoja i Luke, 41-godišnji Domagoj malo drugačije gleda na činjenicu da njegova supruga zarađuje više od njega. 'To nije uvijek bilo tako. Ja sam imao svoju automehaničarsku radnju, a supruga nije radila. S vremenom, meni se više nije isplatilo držati radnju pa sam se zaposlio u jednoj tvrtki kao dostavljač. Žena je upisala fakultet kad je naša kći napunila dvije godine i to ekonomiju. Počela je raditi u jednoj velikoj tvrtki još za vrijeme faksa i vrlo brzo je napredovala. A kako je napredovala, tako joj je rasla i plaća pa je u kratkom vremenu počela zarađivati više od mene', objašnjava Domagoj.

Iako nerado, priznaje da mu se to baš i ne sviđa: 'Znam da je glupo da mi to smeta i nije sad da ne mogu živjeti koliko mi to smeta, ali ja jesam tradicionalniji tip koji misli da muškarac treba biti taj koji će donositi kruh u kuću. Jednostavno sam tako odgojen… Nikada u životu nisam ženi prigovorio zbog toga i bilo bi glupo jer je sve to naš novac u obiteljskoj blagajni, ali lagao bih kad bih rekao da sam potpuno ravnodušan. Nisam. No život nosi svoje i ja to tako prihvaćam.'