ŠOKANTNI TREND

Mladima se sve više daju lijekovi protiv - sramežljivosti

  • Autor: N.LJ.J.
  • Zadnja izmjena 28.01.2011 09:22
  • Objavljeno 28.01.2011 u 08:53
plave tablete pilule

plave tablete pilule

Izvor: Corbis / Autor: Michael Keller/CORBIS

Sramežljivost i potištenost obično se smatraju normalnom, prolaznom fazom u pubertetu. Međutim, sve više mladih Britanaca dobiva lijekove ako se ovako osjećaju

Šokantno je to što se broj djece i tinejdžera starih od osam do trinaest godina koji dobivaju lijek ako se osjećaju sramežljivo i potišteno povećao za čak sedam puta od 1997. godine.

Dave Traxson
, psiholog koji radi u jednoj školi upozorava na činjenicu da se djeci daje sve više lijekova, i to za stanja koja su se prije smatrala normalnima, odnosno sastavnim dijelom odrastanja. On također upozorava da drastično raste broj djece kojoj je dijagnosticiran bipolarni poremećaj i u to ime im se prepisuju izrazito jaki lijekovi.

Trenutno oko 650.000 djece od osam do trinaest godina pije lijek Ritalin koji se inače propisuje za poremećaj hiperaktivnosti i deficita pažnje (ADHD). Godine 1997. ovaj je lijek pilo 92.700 djece, a 1990. njih svega 9.000. Što je još važnije, Dave Traxson ističe da je lijek učinkovit tek u jednom od pet slučajeva.

Lucie Russell
koja vodi kampanju YoungMinds za podizanje mentalnog zdravlja mladih kaže: 'Usprkos napucima da se mladima ne treba odmah davati lijek te da bi posezanje za tabletama trebalo biti zadnji korak, sve više mladih ih ipak dobiva od svojih liječnika.'

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi