CVJETNI LAHOR

Mirisni glasnici proljetne svježine

08.04.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Dolepršale su nam prozračne i optimistične toaletne vodice na bazi cvijeća i voća. Dobro nam došle...

Svojim ružičastim bočicama nježnih nijansi i slatkim cvjetnim karakterom proljetni mirisi sugeriraju da je zimi konačno došao kraj. Što je najbolje, svojim izgledom i esencijama zrače posvemašnju nepretencioznost, svježinu i optimizam.

Miris sveprisutne ruže nalazimo u gotovo svim proljetnim parfemima. Katkad je dominantna i vlada gornjom notom mirisa izrađenog od bezbroj latica 'kraljice cvijeća', koje se mjere u kilogramima, poput Cartier Goutte de Rose. No ruža se u mirisnoj piramidi zna pojaviti tek 'u tragovima' i naznakama, recimo, u toaletnoj vodi Essence Like a First Day in Spring

Još jedna očekivana esencija je trešnja, točnije njezin cvijet. Escada u mirisu Cherry in the Air koristi nešto intenzivniju aromu crne trešnje koja miriše 'gusto' poput sirupa ili koktela. Toaletna voda Proljetna trešnja brenda L'Occitane buteljirala je miris stabala trešnje u cvatu iz prekrasnih voćnjaka Provanse. L'Occitaneovi parfumeri pokušali su uhvatiti miris nježnih bijelih latica nošenih blagim proljetnim povjetarcem prije nego što stigne ljeto i oni se pretvore u sočne crvene plodove.

Bijelo cvijeće još je jedan lajt-motiv novih proljetnih parfemskih pripravaka, a javlja se u najrazličitijim formama, obično u kombinaciji s mekom bazom od fine kremaste vanilije. Recimo, toaletnom vodom Valentino Valentina Acqua Floreale dominira opojna nota bijelog jasmina na toploj bazi mošusa i vanilije.

Jedan od 'najvoćnijih' mirisa ovog proljeća utjelovljuje prozračna inačica hit-parfema koji nas oduševljava posljednjih sedam godina. Riječ je o toaletnoj vodi Nina Ricci Nina L'Eau s reskim notama jabuke, grejpa, mandarine, trešnje...