NJEZINA VIZIJA

Michelle Obama napokon otkrila zašto je učinila neke drastične promjene u interijeru Bijele kuće

01.09.2020 u 19:20

Bionic
Reading

Kada su 2008. uselili u Bijelu kuću, obitelj Obama doživjela je veliki šok počevši život u novom gradu, novoj okolini i zajednici. Ponajviše su to osjetile tada mlade djevojčice Sasha i Malia. Kako bi svojoj djeci pružila što bezbrižnije djetinjstvo, tadašnja prva dama Michelle Obama bila je primorana na ozbiljnije promjene u interijeru predsjedničke rezidencije

Baš u trenutku kada je u centru medijske pažnje aktualna prva dama Melania Trump, koja je između ostalog navodno izjavila kako je Bijeloj kući nedostajalo sofisticiranosti i klasike koju je nekoć davno unijela Jeckie Kennedy, Michelle Obama objasnila je svoj stil uređenja interijera.

U pravom trenutku izlazi knjiga dizajner interijera Michael S. Smith koji je prije 12 godina pomogao tadašnjoj prvoj dami Michelle Obami, urediti dom po njezinim potrebama.

Vizija gospođe Obama bila je pružiti svojim djevojčicama što bezbrižnije djetinjstvo unutar prostrane rezidencije u Washingtonu, a istovremeno ostaviti dojam elegancije koji pristaje predsjedničkoj obitelji.

‘Smith je odmah shvatio da smo mlada obitelj s dvije djevojčice koje su preferirale moderniji stil nad starinskim kredencama i duhom prošlosti. Ali bili smo i Obame: prvi Afroamerikanci stanovnici Bijele kuće. Moja jedina želja je bila djevojčicama pružiti topao dom u kojem se osjećaju opušteno i sigurno', objasnila je Michelle.

'Pritisak na bilo koju prvu obitelj je ogroman ali pritisak na prvu Afroameričku predsjedničku obitelj bio je još veći. Michael to nikada nije gubio iz vida, Pobrinuo se da se naše vrijednosti i vizija za Ameriku - koja se temelji na inkluzivnosti i ljubavi prema svim njezinim ljudima - odraze u svim detaljima ovog izvanrednog doma', kazala je nadalje nekadašnja prva dama.

Cijenjeni dizajner za ovaj je zadatak napravio posebnu pripremu i proučio što je za obitelj Obama značio dom u Chicagu koji su napustili netom prije Barackove prisege pred narodom.

Gospođa Obama trudila se u suradnji s dizajnerom interijera osmisliti topao i kreativan dom, te osmisliti dio kuće gdje će se osjećati kao normalna obitelj, a ne samo predsjednička obitelj.

Bijela kuća istovremeno je bila suprugov ured, mjesto sastanaka nekih od najbitnijih ljudi svijeta, te muzej za brojne posjetitelje. No, za četveročlanu obitelj to je osim toga trebao biti prostor na kojem će zajedno odrastati.

'Trebala sam djevojčicama osigurati mjesto za igru, prostorije u kojima mogu biti bezbrižne i na podu se igrati svojim omiljenim igračkama. Također trebale su se osjećati dovoljno sigurno pozvati ovdje svoje prijatelje iz škole, zajedno gledati filmove ili slaviti rođendane, a kad padne snijeg otići u vrt i raditi snjegovića', govorila je Obama.

Posebno je pohvalila igru rasvjetom koja je donijela dozu modernizma u Bijelu kuću, a pritom naglasila kako su stoljetni lusteri poželjni u dvoranam za sastanke ali ne u dijelu gdje je odgajala svoje dvije kćeri.