POPULARNOST NE JENJAVA GODINAMA

Mia i Luka najčešća su imena novorođenčadi u Zagrebu: Težite li originalnosti, ova svakako izbjegavajte

01.07.2020 u 19:07

Bionic
Reading

Gradski ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada Zagreba na svojoj je Facebook stranici objavio listu najčešćih imena novorođenih Zagrepčanki i Zagrepčana

S 214 djevojčica nazvanih ovim imenom u prvoj polovici godine, Mia čvrsto drži vrh liste najpopularnijih zagrebačkih ženskih imena, na kojem se nalazi već desetak godina.

Slijede Lucija (172), Nika (146), Ema (137) i Sara (137), a ako ste u slatkom iščekivanju djevojčice i želite se pri davanju imena istaknuti originalnošću, izbjegavajte i druga kraća imena poput Petre, Ive, Rite, Ane i Klare.

U obzir biste možda mogli uzeti tradicionalnija i nešto duža imena poput Marije, Ivane, Mirjane, Katarine, Nade, Dragice, Ljubice, Vesne i Mirne. Ova ženska imena, prema pisanju Večernjeg lista, bila su popularna do unazad deset godina, no valja imati na umu i da se njihova popularnost protezala kroz gotovo cijelo stoljeće, od 1920. godine.

Što se tiče muških imena, najviše je malih Zagrepčana ove godine nazvano Lukom (336), a slijede David (246), Jakov (204), Ivan (171) i Petar (170). Od popularnih muških imena tu su još Mihael, Filip, Marko, Matej i Fran.

Ivan i Marko su imena čija popularnost ne slabi od 1920. godine, a do 2010. godine popularni su bili još Josip, Stjepan, Tomislav, Željko, Ivica, Ante, Mario i Nikola.

Nekad popularna imena poput Gorana, Davora i Darka danas su gotovo pred izumiranjem, a na samom dnu ljestvice popularnosti našli su se i nekad iznimno česta imena Krešimir i Tomislav.