NAJLJEPŠI UKRAS

Maštate o savršenom osmijehu? Evo kako snove pretvoriti u stvarnost

28.01.2019 u 09:33

Bionic
Reading

Loša genetika, izbjegavanje odlaska stomatologu, neredovita oralna higijena i godine nezdravog načina života odražavaju se na izgled i higijenu zubi. Posljedice nisu samo veća podložnost kvarljivosti, već i narušen estetski izgled zubi, no na sreću, danas postoji nekoliko dentalnih postupaka uz pomoć kojih možete vratiti savršen holivudski osmijeh na lice

Kako bismo saznali koji postupak se preporučuje u slučajevima kada su zubi trajno uništeni ili kada osoba želi estetski popraviti zube, baš kao što su to učinile brojne holivudske zvijezde, posjetili smo stomatološku polikliniku Arena, u kojoj su nam otkrili tajnu blistavog osmijeha.

U poliklinici su nam otkrili kako se brojne holivudske zvijezde, ali i sve više Hrvata, najčešće odlučuju za zubne krunice kao najzgodniju tehniku zubne protetike kojom je na bezbolan način moguće riješiti problem oštećenog, odnosno pokvarenog zuba i istovremeno ga estetski dovesti do savršenstva.

Koje su prednosti zubnih krunica?

Mnoge buni razlika između zubnih ljuskica i zubnih krunica. Za razliku od ljuskica, koje se stavljaju isključivo na prirodne zube, i to na prednju plohu zuba, zubne krunice se mogu stavljati i na zubne implantate. Krunice su protetski nadomjesci koji se trajno fiksiraju 'cementiranjem' na prirodne zube. Za razliku od ljuskica, kojima se korigiraju manji estetski nedostaci, uz pomoć krunica se osim poboljšanja izgleda i boje vraća izgubljena fonetska funkcija zubi. Umjesto da živi zub u potpunosti izvadite i zamijenite ga zubnim implantatom, uz pomoć krunice moguće je postići jednak efekt za manje vremena, manje novca i potpuno bezbolno.

Kada je poželjno staviti zubne krunice?

Zubna krunica se izrađuje u slučajevima kada liječnik dentalne medicine procijeni da je zub toliko oštećen da se na njemu ne može napraviti plomba, kada je zub oslabljen karijesima, uslijed endodontskog liječenja ili dotrajalosti protetskog nadomjeska. Zubi koji su imali velike karijese te endodontski liječeni zubi nakon terapije obično imaju velika oštećenja pa bi ih najbolje bilo zaštititi krunicom. Iz estetskih razloga krunicama je moguće preoblikovati zube koji su rotirani ili nagnuti. Zubnim krunicama se mogu riješiti i obojenja zuba, osobito endodontski liječenih zuba koji s vremenom potamne, a vješt tehničar pravilnim odabirom materijala i boje može postići željeni efekt.

Koliko je vremena potrebno za izradu i ugradnju zubnih krunica?

Način i vrijeme izrade, kao i vrijeme potrebno za ugradnju zubnih krunica, ovise o željenom rezultatu te tome koliko im je narušen estetski izgled. U pravilu je za izradu i ugradnju zubnih krunica potrebno dva, tri dolaska u polikliniku. Postoje metal-keramičke krunice i cirkon-keramičke krunice.

Ljudima kojima je bitna estetika preporučuju se cirkon-keramičke krunice jer imitiraju zub, njegovu boju i sjaj te propuštaju svjetlost. U svakom slučaju, za koje god krunice se pacijent odluči ili mu za njih stomatolog da svoju suglasnost, sigurno je da poslije neće morati skrivati svoj osmijeh.

Kako izgleda ugradnja zubnih krunica?

Prvi korak je svakako pregled kod vašeg stomatologa s kojim se dogovarate oko pojedinosti i željenom ishodu. Stomatolog će prvo izvršiti pregled vaših zuba, a zatim vam dati lokalnu anesteziju. Nakon toga započinje proces pripreme zubi za ugradnju zubnih krunica i uzima se otisak na osnovi kojeg se izrađuju zubne krunice.

Kada je krunica gotova i pacijent dođe na probu, slijedi ugradnja. Tek kada krunica savršeno legne na zubnu osnovu, stomatolog je trajno fiksira.

Koji je vijek trajanja zubnih krunica?

Zubne krunice imaju poprilično dug vijek trajanja, a ukoliko je riječ o kvalitetno izrađenoj i postavljenoj zubnoj krunici te dobroj i kvalitetnoj oralnoj higijeni, one mogu potrajati dug niz godina. Ovo je itekako isplativo rješenje. Stoga, odlučite li se u budućnosti za ugradnju zubnih krunica, budite sigurni da ćete još dugo poslije svojim besprijekornim holivudskim osmijehom šarmirati sve oko sebe.