VAŽNOST SPAVANJA

Manjak sna vrlo je štetan za tijelo, a može biti i koban. Evo što sve riskirate time

05.08.2020 u 08:07

Bionic
Reading

Nije lako u ovim teškim vremenima opustiti se i mirno utonuti u san, ali nedovoljno kvalitetnog sna dodatno može pogoršati situaciju. Preporučena 'doza' je od 7 do 8 sati spavanja noću pa ako ga uskratite svome tijelu, povećavate rizik za brojne fiziološke promjene, a pod većim ste rizikom i za obolijevanje od Covida-19. Evo što se sve događa tijelu kad ne možete uhvatiti dovoljno sna tijekom noći

Veća sklonost virusnim infekcijama

Nedostatak sna može pojačati sklonost virusnim infekcijama. U vremenima globalne pandemije povećana osjetljivost na virusne infekcije zadnje je što nam treba, stoga je koronavirus već dovoljan razlog da se potrudite uhvatiti dovoljno sna.

Slabija koncentracija i koordinacija

Iako je strah od koronavirusa sveprisutan, ne treba zanemariti ni druge štetne posljedice nedovoljnog spavanja, a jedna od opasnijih je slabija koncentracija i koordinacija. Ovo je posebno važno za sve koji upravljaju vozilima jer nedostatak sna često se navodi kao uzrok prometnih nesreća, ali važno je i za ljude koji rade s teškim strojevima.

Povećan rizik za pretilost

Loš san negativno utječe na hormone koji reguliraju apetit. Ne spavate li dovoljno, može doći do pada razine leptina, a povećanja razine grelina, što za posljedicu može imati prejedanje i pretilost. Ne treba zaboraviti da su pretile osobe pod povećanim rizikom za teže slučajeve Covida-19.

Mnogi znaju koliko truda treba uložiti u skidanje nagomilanih kilograma, a samo dva tjedna nedovoljnog sna mogu uzrokovati značajne promjene u sposobnosti gubitka tjelesne masti i povećati razinu grelina, hormona koji potiče glad.

Povećan rizik za dijabetes

Nedovoljno sna može smanjiti toleranciju tijela na glukozu i dovesti do inzulinske rezistencije i dijabetesa. Kod ovog poremećaja razine šećera (glukoze) u krvi abnormalno su visoke jer tijelo ne proizvodi dovoljno inzulina koji bi zadovoljio njegove potrebe.

Već i jedna noć bez dovoljno sna može značajno pogoršati inzulinsku rezistenciju kod dijabetičara i negativno se odraziti na kontrolu šećera u krvi.

Povećan rizik od kardiovaskularnih bolesti

Loš san smanjuje i sposobnost tijela za regulaciju hormona stresa, odnosno povezan je s aktiviranjem hormona stresa. To može dovesti do slabo kontroliranog krvnog tlaka i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Razvoj straha od gubitka sna

Osjećaj iscrpljenosti može dovesti do razvoja straha od gubitka sna, a u težim slučajevima i do simptoma posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP). Ovaj neugodan simptom, stručnog naziva Hyperarousal, može uzrokovati trzaje i grčenja tijela, kao i brojne druge zastrašujuće pojave.

Aktivacija reakcije 'bori se ili bježi'

Uzrok bolova u trbuhu, glavobolje i depresije također može biti nedostatak sna jer dolazi do pojačane stimulacije živčanog sustava i reakcije tijela na stres koju nazivamo 'bori se ili bježi'.

Povećan rizik od raka

Dugotrajan nedostatak sna povezan je s povećanim formiranjem tumora i može povećati rizik za obolijevanje od raka. Prema mišljenju nekih znanstvenika, razlog bi mogao biti nedostatak melatonina koji tijelo izlučuje noću, a ima značajnu ulogu u koordinaciji brojnih aspekata stanične funkcije i popravljanja tkiva.

Može skratiti život

Loš san ozbiljno narušava kvalitetu života, a zastrašujuća je činjenica da to može umanjiti očekivani životni vijek.

Pojačanje osjećaja stresa

Tijelu je san, između ostalog, potreban kako bi se nadoknadili hormoni stresa i normalizirala njihova razina. Kad si neprestano uskraćujemo san, pod mentalnim smo stresom i stalno se osjećamo kao da smo 'na rubu'.

Zaboravljivost

Pozornost i usredotočenost također mogu patiti zbog lošeg sna. Problemi se mogu javiti s učenjem i pamćenjem novih materijala, ali i s pojačanim zaboravljanjem prethodno naučenih materijala.

Snižavanje razine testosterona

Manjak sna povezan je s nižom proizvodnjom i razinama testosterona. Među ostalim posljedicama, niska razina testosterona može štetno djelovati na seksualni nagon te sposobnost izgradnje i održavanja mišićne mase.

Slabljenje libida

Kod ljudi koji nedovoljno spavaju uglavnom se pojavljuje i slabiji seksualni nagon. Zbog iscrpljujućeg umora previše su anksiozni da bi se opustili, a napetost i anksioznost su među glavnim krivcima za seksualnu disfunkciju.

Starenje kože

Nekoliko je studija pokazalo povezanost kronično nekvalitetnog sna sa starenjem kože. Koža se tijekom sna obnavlja i popravljaju se neki štetni učinci oksidativnog stresa.

Slabije socijalne vještine

Loš san štetan je i za socijalne vještine, a povezan je s lošijim mentalnim zdravljem, tjeskobom, depresijom i usamljenošću. Povezuju ga i s nižim akademskim postignućima.

Ako možete zaspati, trudite se ne spavati predugo

Potrebna količina kvalitetnog sna nije jednaka za sve nas, ali nekakav prosjek je najmanje sedam sati. Paziti treba i da se ne pretjeruje sa spavanjem, jer previše sna može uzrokovati dnevnu pospanost.

Što još treba imati na umu

Susrećete li se redovito s nesanicom, valjalo bi razmisliti o 'higijeni spavanja'. Čest problem je korištenje digitalnih uređaja prije odlaska na počinak, čije plavo pozadinsko svjetlo zaslona remeti cikluse spavanja. Imate li većih problema s nesanicom, svakako potražite pomoć stručnjaka.