ZELENI OTOK

Mali Lošinj osvojio Srebrni cvijet Europe

26.09.2009 u 15:14

Bionic
Reading

Grad Mali Lošinj sinoć je u Cardiffu, u konkurenciji od 5.700 europskih gradova, dobio nagradu Srebrni cvijet Europe – Entente Florale Europe, za uređenost i kvalitetu života

Međunarodna komisija za Zlatni cvijet Europe 2009. sastavljena od 12 članova iz zemalja članica Europske asocijacije za cvijeće i krajobraz - Austrije, Belgije, Hrvatske, Češke, Francuske, Njemačke, Irske, Italije, Mađarske, Slovenije, Nizozemske i Velike Britanije, boravila je dva dana u lipnju u Malom Lošinju koji je jedini ušao u uži izbor gradova izvan Europske unije.

Ocjenjivali su ljepotu krajolika, čistoću i kvalitetu okoline, očuvanost i brigu o povijesnom nasljeđu, tradicijsku kulturu, kulturna dobra te edukaciju i odgoj mladih. Predstavljeni su im i projekti Miomirisi i okusi Lošinja, koji su ih oduševili, istaknula je predsjednica žirija Monika Hetch iz Austrije. Na proglašenju u Cardiffu, Mali Lošinj je okarakterizirala kao zeleni otok na kojem se puno pažnje posvećuje uređenju okoliša i zelenila.

Zlatni cvijet Europe dobio je nizozemski grad Anhem, a u kategoriji uređenosti i kvalitete života na selu bilo je i podravsko selo Molve.