KAKO ZABLISTATI

Mala abeceda njege kose zimi

09.12.2013 u 14:01

Bionic
Reading

Bujna, sjajna i njegovana kosa koja mami poglede, tko to ne bi poželio! Donosimo nekoliko korisnih savjeta za pravilnu njegu kose

Ako i tebe muči kosa koja često 'odbija poslušnost', to je vrlo čest problem u teen godinama. Naime, i na kosu utječu hormoni koji divljaju u pubertetu, a tu su još i smog, stres te agresivna sredstva za kosu. Zbog toga je nužno kosi posvetiti više pozornosti kako bi bila najljepši modni dodatak.

Daniel Johnson, stilist za kosu koji se između ostalih brine o prekrasnim uvojcima Mile Kunis i Nicole Nicole Scherzinger, kaže da zimi kosu peremo samo kad je nužno da se ne bi previše isušivala. 'Nemojte nikako prati kosu svaki dan jer time narušavate prirodnu ravnotežu skalpa i isušujte vlasi koje postaju sve slabije. Investirajte u dobar šampon i regenerator', savjetuje Johnson.

Mada nam se čini da tu nemamo što pogriješiti, mnogi već po pitanju pranja kose rade krive korake.

Previše šampona za kosu ne garantira da će vam kosa biti čišća, već ćete je samo dodatno isušiti. Dovoljno je na tjeme nanijeti malo šampona razrijeđenog s vodom i dobro ga utrljati. Nemoj preskakati korištenje regeneratora za kosu jer je bitan za hidratizaciju vrhova. Obilato ga nanesi na vrhove i uz pomoć češlja sa širokim zupcima rasporedi po kosi. Za blistavi sjaj kosu prilikom završnog ispiranja stisni zube te kosu operi hladnom vodom, piše Seventeen

Beta karoten, vitamin B6, C, E i B12, biotin, inozitol i folna kiselina najvažniji su za zdravlje kose pa nemoj zaboraviti uzimati ili multivitaminske preparate ili ih uzimaj putem hrane. Barem dvaput mjesečno priušti svojoj kosi pakung s esencijalnim uljima i biljnim ekstraktima (maslinovo ulje, ulje jojobe i ostale kombinacije).

Koliko god je moguće izbjegavaj agresivne postupke poput npr. izbjeljivanja kose, čestih promjena boja, peglanja, sušenja fenom na visokim temperaturama koji dodatno isušuju i oštećuju kosu.

I ne zaboravi - svaki šest tjedana skrati vrhove!

Ako ti kosa u ovim zimskim danima uslijed vlage začas podivlja te čim izađeš van pretvori se u divlju grivu, isprobaj serum s oznakom 'anti-frizz' koji bi te trebali riješiti tog problema.