PRATI LI TO VOLKSWAGEN?

Lotus se besramno uvaljuje Toyoti za preuzimanje

02.06.2011 u 10:55

Bionic
Reading

Malo koji proizvođač automobila danas može preživjeti na tržištu izrađujući tek nekoliko tisuća automobila godišnje, posebice kada se industrija konsolidira radi konkurentnosti i nižih troškova

Znaju to i u Lotusu koji ima ambiciozne planove, no ne i podjednako ambicioznog vlasnika. Britanski proizvođač sportskih automobila, ipak, možda neće još dugo ostati u većinskom vlasništvu malezijskog Protona.

Izvršni direktor Lotusa, Dany Bahar, medijima je priznao da uskoro moraju oformiti partnerstvo sa snažnijom kompanijom ili dopustiti ulazak većeg proizvođača u vlasničku strukturu da bi mogli ostvariti planove zacrtane na minulom autosalonu u Parizu, gdje su pokazali čak šest novih modela.

U Lotusu otvoreno ciljaju na Toyotu, što bi moglo biti na obostranu korist. Japancima već neko vrijeme nedostaje sportskog duha, dok bi Britancima itekako dobrodošla tržišna pozicija još uvijek najvećeg proizvođača automobila na svijetu. Dvije firme, k tome, već surađuju, jer Lotus već neko vrijeme koristi Toyotine motore i druge dijelove u svojim automobilima.

S druge strane, ostaje za vidjeti kako će na Lotusovo bacanje kosti reagirati Volkswagen. Nijemci već neko vrijeme mjerkaju Proton te kupuju gotovo sve što se nađe na tržištu da bi do 2018. Toyoti preoteli titulu najvećeg proizvođača automobila na svijetu.