RUJANA JEGER

Ljubomora je gadna pojava

22.01.2010 u 11:55

Bionic
Reading

Čitateljica koja iza sebe ima zaista težak teret, brak s nasilnim alkoholičarom od kojeg se razvela prije pet godina, pored sebe ima muškarca koji joj je cijelo to vrijeme bio najveća podrška, ali prema kojem usprkos svemu osjeća nepovjerenje. Željela bi se promijeniti i početi pozitivno razmišljati, ali ne zna kako pa moli Rujanu za savjet

'Ja mu apsolutno ništa ne vjerujem, konstantno ga provjeravam i, što je najgore a razumljivo, njemu je to počelo strahovito smetati. Pritišćem ga na sve moguće načine pa je već izluđen i lagano se počeo inatiti. Počeo je poslije posla ostajati s društvom i piti, što je meni najgora kombinacija s obzirom na prošlost. A ja to više ne mogu podnijeti! Bojim se prepustiti se njegovoj ljubavi i konstantno je kvarim. Kako da se promijenim, da počnem razmišljati pozitivno, da dam čovjeku da diše i da uživam u njegovoj ljubavi?', pita čitateljica Rujanu.

Za takvu situaciju nema instant-rješenja, odgovara joj Rujana. 'Nisko samopouzdanje je idealna podloga za rast zelenookog čudovišta, parazita koji proždire sve oko sebe, ubijajući tako s vremenom i domaćina.' Naravno, misli na ljubomoru.

'Kako bi bolje izašla na kraj s ljubomorom, razmisli prvo o tome kada si mu točno počela prigovarati? Ako si počela tek nakon rastave, onda te vjerojatno muče klasične popratne pojave ljubomore, a to su strah i nevjerica – toliko se malo cijeniš da ti nije jasno zašto te on voli i želi biti s tobom, pa ga u strahu da ga ne izgubiš zapravo tjeraš od sebe.

Dakle, kao prvo - prestani prigovarati i počni razgovarati. Nema razloga da se bojiš čovjeka koji je s tobom već prošao najteže trenutke – on je na tvojoj strani, ne guraj ga od sebe! Već je ogromna stvar to što si ti svojih problema svjesna i što ti je jasno da trebaš nešto učiniti, međutim ako vam je intima već poprilično narušena, možda bi trebalo razmisliti o nekom obliku terapije, bilo individualne, bilo zajedničke – jer sama kažeš da si tako pokušala spasiti i prvi brak, ali je već bilo prekasno. Ne dopusti da se povijest ponovi', poručuje joj Rujana u svom novom blogu koji u cijelosti možete pročitati na Sexomatu