NE TREBA SVE BITI USKLAĐENO

Ljepota je u nesavršenosti: Pet savjeta kako dom pretvoriti u opuštajuće wabi-sabi utočište

27.09.2020 u 16:57

Bionic
Reading

'Wabi-sabi' je japanski izraz koji u osnovi znači pronalaženje ljepote u nesavršenosti. 'Wabi' se odnosi na život s poniznošću i jednostavnošću dok ste jedno s prirodom, a 'sabi' je definiran kao sposobnost prihvaćanja životnog ciklusa onakvog kakav jest, sa svim svojim manama i vrlinama

U kontekstu dizajna i dekoriranja interijera wabi-sabi dom je onaj koji prihvaća autentičnost, pronalazi vrijednost u raznim vremenima s ljubavlju te promiče osjećaj mira i tišine koristeći jednostavnost.

Umjesto da se u svom domu uvijek trude istaknuti neku najnoviju sjajnu stvar ili su opsjednuti time da svaki detalj bude savršen, ljubitelji interijera u duhu filozofije wabi-sabi pronalaze sklad u autentičnosti i nesavršenosti, a takav bi pristup mogao predstavljati svojevrstan protuotrov koji ste tražili u bijegu od kaotičnog svijeta opsjednutog savršenošću.

Naravno, apstraktne ideje kao što je wabi-sabi nije uvijek najlakše primijeniti, pa evo nekoliko osnovnih savjeta i trikova koji će vašem domu pružiti ugodne vibracije za kojima svi žudimo na kraju dana.

Istaknite autentičnost

Wabi-sabi slavi autentičnost gdje god se nalazite, a ne postoji ništa autentičnije od domaćeg dekora i različitih rukotvorina. Vaza koju ste pronašli na odmoru, goblen koji ste sami izradili ili keramika s lokalne tržnice samo su neki od elemenata u domu koji će poboljšati topao, autentičan osjećaj vašeg prostora – što je jedna od najvažnijih karakteristika wabi-sabija.

Riješite se nereda

Samo zato što pristup wabi-sabi cijeni nesavršenost, ne znači da podnosi kaos i nered. Dom prema wabi-sabiju trebao bi biti lišen nereda i visoko organiziran kako bi potaknuo osjećaje mira i spokoja, ali ne opsesivno. Ako u domu njegujete minimalnu estetiku po pitanju njegova dizajna, već ste na pola puta - ali samo na pola puta. Zapamtite, nije stvar u jednostavnosti radi jednostavnosti; više se radi o osjećaju reda kako biste u svoj dom pozvali osjećaj smirenosti.

Istaknite vanjski svijet u domu

Organski materijali i elementi iz prirode glavni su elementi wabi-sabija, ponajprije zbog univerzalno dobrih vibracija koje donose. Uz to, prirodne nečistoće koje se nalaze u biljkama, drvu i kamenu sjajni su svakodnevni podsjetnici na ljepotu koja se može naći u nesavršenosti. Da biste maksimizirali ove dobre vibracije, integrirajte drveni namještaj, svježe cvijeće i onoliko biljaka koliko vam srce poželi.

Slavite neusklađenost

Prema wabi-sabiju, ne postoji potreba da u domu sve bude usklađeno. Previše predmeta koji se izgledom podudaraju mogu ozbiljno umanjiti karakter i ugodnu atmosferu doma, a da ne spominjemo njegovo srce. U njemu stoga istaknite sve voljene predmete, čak i ako se estetski sudaraju. Prema wabi-sabiju, takva nesavršenost je savršena.

Povratak osnovama

Senzibilnost wabi-sabija svodi predmete na minimum, pozivajući samo one stvari koje u dom unose nostalgiju, ljepotu, korisnost ili kombinaciju svega. Ponovno, ovaj trend ne koristi minimalizam zbog minimalizma, već mu je cilj zadržati stvari koje su ključne za smiren i sretan duh, pristup koji uvećava radost svakodnevnog života. Za razliku od gorljivih ljubitelja minimalizma koji bi se riješili vaze koja im se ne sviđa ili ne odgovara njihovoj estetici, usvojitelji japanske filozofije wabi-sabi zadržat će je zato što ih čini sretnima.