posjetite lipik

Lipik – grad toplica, mineralne vode, lipicanaca i vrhunske košarke

19.05.2021 u 11:46

Bionic
Reading

Lipik je gradić na desnoj obali rijeke Pakre bogat poviješću, kulturom i tradicijom, a okrenut prema budućnosti. Procvat Lipika kao lječilišta počinje početkom 19. stoljeća kada grof Izidor Janković gradi kupališnu zgradu s tri kupelji

Lipik - izvor zdravlja

Blagodati lipičke termalne vode su vrlo dobro poznavali stari Rimljani, a prvi pisani dokumenti o ljekovitosti termalne vode datiraju iz 16. stoljeća kada se spominje prvo lječilište ''Lipička vrela''. Od 18. stoljeća se provode prve analize vode koje potvrđuju posebnost i ljekovitost lipičke vode te tada započinje gradnja natkrivenih kupališta i bazena.

Toplice Lipik su okružene prirodnim izvorima ljekovite termalne vode i stoljetnim perivojem s bogatom povijesti. Višestoljetna tradicija u liječenju bazirana je na ljekovitim svojstvima vode koja ima stalnu temperaturu izvorišta od 62°C, a zbog svog kemijskog sastava ima izvanredne balneološke karakteristike.

Osim što se koristi kao kupka, lipička voda se zbog svoje ljekovitosti uvelike upotrebljava i za piće. Prvi put se mineralna voda punjena u bocu spominje 1876. godine, a izvori za njenu proizvodnju se nalaze na nekoliko lokacija od kojih su najpoznatiji u parku u Lipiku. Poznati Lipički Studenac crpi se na dubinama do 380 metara, u prirodi jedinstvenog Lipika, a umjeren sadržaj otopljenih minerala čini Studenac osvježavajućim izborom za uživanje u svim prigodama.

Lipik – dom plemenitih životinja

Jeste li znali da se lipicanci rađaju u boji, a sa starenjem najveći dio njih bude bijel ili svijetlo siv? Ove plemenite životinje su poznate po čvrstoj tjelesnoj građi, otpornosti, velikoj sposobnosti učenja i volji za radom te su vrlo privržene čovjeku.

Stoljetna ljubav između Lipika i lipicanskih konja je okrunjena osnivanjem Ergele u Lipiku 1843. godine kada je grof Izidor pl. Janković izgradio prve štale za konje. Status državne ergele dobiva 1938. godine kada se Kraljevska državna ergela Stančić seli u Lipik. Ergela je smještana na imanju Izidorovac, zapadnom ulazu u Lipik, u blizini jezera i izletišta Raminac gdje posjetitelje pozdravlja 70-tak lipicanaca.

Lipik – hrvatski centar 3x3 košarke

Nakon prošlogodišnje prisilne stanke, u Hrvatsku se vraća vrhunska 3x3 košarka i to zahvaljujući Lipiku koji će 21. i 22. svibnja biti domaćin 3x3 Challengera na kojem će nastupiti 16 ekipa. Sve utakmice će biti odigrane u Školskoj sportskoj dvorani u Lipiku, uz poštivanje važećih epidemioloških mjera uz live streaming te prijenos polufinala i finala na Arena sport televiziji.

Ivan Pušćenik, predsjednik Udruge Libox i idejni začetnik 3x3 Lipik challengera nije krio zadovoljstvo što će Lipik ponovno ugostiti najbolje svjetske 3x3 ekipe: „Ovo je ogromna stvar za 3x3 košarku, za nas kao organizatore, za Hrvatsku i za ovaj naš „mali“ Lipik koji se opet probio na svjetsku kartu kao prvi i zasada jedini 3x3 challenger u cijelom svijetu nakon studenog 2019. godine.''

Zahvaljujući Udruzi Libox i FIBA 3x3, bez obzira na sve aktualne probleme i nedaće, 3x3 košarka će nakon skoro dvije godine ponovno zasjati u Hrvatskoj i to u Lipiku, u gradu kojeg u svjetskim razmjerima s razlogom zovu „najmanja svjetska 3x3 metropola“.