DO DESETE GODINE

Lijepi maniri koje vaše dijete treba usvojiti

02.06.2011 u 08:00

Bionic
Reading

Vaše dijete je nepristojno, glasno, kopa nos, komentira veliku stražnjicu gospođe koja hoda ispred vas? Za nepristojno ponašanje vjerojatno nije samo krivo, jer nije svjesno da nekim svojim postupcima vrijeđa druge ljude

Da bi vašeg mališana zapazili zbog dobrih manira, a ne po ovim lošim, vrijeme je za kratku lekciju o tome što ga trebate naučiti najkasnije do desete godine.

Pomognite djetetu da svlada ove vještine i odgojit ćete malog gospodina koji se zna ponašati.

Kada dijete nešto traži, naučite ga da zamoli to, a kada nešto primi, neka zna reći hvala.
Kada odrasli pričaju, nema upadanja u riječ, ukoliko nije nešto hitno.
Ako dijete treba nečiju pažnju, neka se ispriča što prekida i onda kaže što želi.

Uvijek za sve što želi učiniti, a nije sigurno je li ispravno, treba tražiti dopuštenje roditelja. Općenito, uvijek je dobro da se konzultira s roditeljima oko gledanja televizije, odlaska s prijateljima u parkić, pisanja zadaće...

Objasnite mu da druge ljude ne zanima njegovo durenje i nezadovoljstvo. Neka svoje negativno razmišljanje zadrži za sebe, a o svojim stavovima neka raspravlja s prijateljima.

Naučite ga da je nepristojno komentirati druge ljude, osobito njihove fizičke karakteristike. S druge strane, komplimente može dijeliti kad god želi. Oni su, naravno, uvijek dobrodošli.

Bilo bi poželjno kada bi dijete u razgovoru znalo upitati druge ljude kako su. Naime, kad odrasla osoba upita dijete kako je, pravi mali džentlmen ili dama odgovorit će, a potom upitati sugovornika kako je on.

Pristojnog mališana naučite da se zahvali roditeljima svog prijatelja kod kojega provodi vrijeme, igra igrice ili gleda TV. Na odlasku je svakako pristojno reći hvala i dodati da mu je bilo lijepo.

Neka nauči pokucati i sačekati dok mu se netko ne javi, a ne odmah upadati u stan. Kad obavlja telefonski poziv, uvijek se prvo treba predstaviti, a onda tražiti osobu koju treba. Usadite mu vrijednost da nije lijepo psovati. Nikada druge ljude ne smije zvati pogrdnim imenima.

Zabranjeno je ruganje bilo kome i iz bilo kojeg razloga. Zadirkivanje i ružno ponašanje pokazuju samo slabost i zločestoću.

Ukoliko ste svoje najdraže stvorenje odveli na predstavu, a ono se dosađuje, upozorite ga da u takvim situacijama uvijek treba biti strpljiv i s poštovanjem pogledati je do kraja. Glumci daju sve od sebe pa se bar može malo pretvarati da mu se sviđa ili izdržati do kraja predstave.

Naučite ga da se uvijek ispriča ukoliko u hodu naleti na drugu osobu. Prilikom zijevanja, kihanja ili kašljanja svakako neka pokrije usta. I nikada, nikada ne smije kopati nos, bar ne u javnosti.

Kad ga odrasla osoba zamoli za uslugu, poput recimo odlaska u dućan po kruh ili novine, neka proba učiniti to sa smiješkom, bez prigovaranja i negodovanja. Kad njemu pak netko pomogne, neka nauči reći hvala.

Dobro bi bilo da nauči ne uzimati stvari sa stola, posežući preko svih koji sjede i objeduju. Neka nauči zamoliti da mu se doda kruh, salata…