ZELENA MODA

Lijepe i održive: Ovim modelima tenisica izrađenima prema eko načelima teško je odoljeti

19.02.2022 u 20:54

Bionic
Reading

Održivosti se danas posvećuje velika pozornost, a mnogi brendovi sve više napuštaju koncept tzv. brze mode kako bi se smanjile njezine štetne posljedice na okoliš

Nije nepoznato to da je upravo modna industrija jedan od najvećih zagađivača okoliša.

Raniji su podaci pokazali da modni brendovi proizvedu gotovo četiri milijarde metričkih tona stakleničkih plinova ili 8,1 posto ukupne svjetske količine, kako je izvijestio Quantis, klimatsko savjetovalište koje analizira utjecaj modne industrije na okoliš.

'Većina obuće izrađena je od materijala štetnih za okoliš, spojenih otrovnim ljepilima koja traju zauvijek i nikada ne nestaju. Nekim komponentama potrebno je stotine, ako ne i više od 1000 godina da se razgrade na odlagalištu', objašnjava Elizabeth Cline, autorica knjige 'The Conscious Closet: Revolutionary Guide to Look Good While Doing Good' o održivoj odjeći.

Ipak, dodaje da materijali nisu jedino na što morate obratiti pažnju kada kupujete obuću. Proizvod se također mora izraditi unutar održivog sustava, odnosno u tvornicama koje štede energiju i vodu, ne koriste ili ispuštaju opasne kemikalije te se pošteno odnose prema zaposlenicima poštujući održiva načela u cijelom tom procesu.

  • +11
Održive tenisice Izvor: Promo fotografije / Autor: Rag & Bone

To može zvučati kao vrlo zahtjevan zadatak, no na svu sreću postoji mnoštvo brendova i među proizvođačima sportske obuće kojima je održivost na prvom mjestu.

Nesumnjivo je jedan od pionira ovog pokreta francuski brend Veja, čije tenisice klasičnog dizajna obožavaju Meghan Markle, Kate Middleton, Emma Watson...

U pravom su se trenutku okrenuli fashionisticama koje svojim modnim izborima žele poslati snažnu poruku da vode računa i o ekologiji, a njihove retro tenisice u kratkom roku osvojile su svijet.

  • +4
Kate Middleton u tenisicama Veja Izvor: Profimedia / Autor: Martin Evans / Alamy / Alamy / Profimedia

Transparentnost, poštena trgovina i ekološki prihvatljive prakse utkane su u poslovanje brenda Veja, čiji osnivači Sébastien Kopp i François-Ghislain Morillion ne vide problem u otkrivanju svakog dijela procesa nastanka tenisica, što je prava rijetkost u svijetu mode.

Jedan od glavnih materijala koji se koristi za njihovu izradu je B-Mesh - tkanina 100 posto proizvedena od recikliranog poliestera, zbog koje su stvoreni modeli lagani, prozračni i vodootporni. Spomenuti materijal stvara se u brazilskom Santo Andreu od recikliranih plastičnih boca koje se prikupljaju, sortiraju i pretvaraju u plastične pahuljice, a one se zatim pretvaraju u poliesterska vlakna. Svaki par tenisica Veja nastaje od tri reciklirane plastične boce.

Estetiku inspiriranu vintageom donosi i njujorški brend Rag & Bone, čije su tenisice načinjene od recikliranih tkanina i možete ih nositi s traperom, haljinama, trenirkama...

Ako vam se sviđaju ovakvi green fashion modeli, efektne tenisice s potpisom kuće Chloé ili britanske dizajnerice Stelle McCartney kao stvorene su za vas, a u našoj galeriji istražite koje su eko tenisice dostupne na tržištu.