potaknula raspravu

Lijepa prva dama tijekom susreta s Papom nije se držala tradicije

31.05.2017 u 11:01

Bionic
Reading

Kanadski premijer Justin Trudeau i njegova supruga Sophie Grégoire Trudeau stigli su u Vatikan kako bi se susreli s papom Franjom, no iako se lijepa Kanađanka trudila držati kodeksa odijevanja te je odabrala klasičnu crnu haljinu, nije poput Melanije Trump kosu prekrila maramom

Papa Franjo ugostio je kanadskog premijera Justina Trudeaua i njegovu suprugu Sophie Grégoire Trudeau kako bi razgovarali o klimatskim promjenama, migracijama i nestabilnostima u svijetu. Premijer je rekao kako je imao čast susresti se s poglavarom Katoličke crkve.

Kanadski premijer tom je prigodom odjenuo klasično crno odijelo i kravatu, dok se njegova ljepša polovica odlučila na provjerenu crnu midi haljinu pencil kroja i tričetvrt rukava montrealske modne kuće Éditions de Robes.

Cjelokupan stajling upotpunila je crnim štiklama brenda Ron White Shoes, pismo-torbicom Ela by Ela te elegantnim crnim šeširom brenda Lilli Put Hats torontske dizajnerice Karyn Ruiz.

Iako se tijekom posjeta Papi držala tradicionalnog kodeksa odijevanja koji ženama nalaže da nose crnu odjeću, Sophie Trudeau nije prekrila kosu maramom, kao što su to učinile američke prve dame Melania Trump i Michelle Obama, te je time otvorila burnu raspravu. 

  • +10
Sophie Gregoire Trudeau Izvor: Profimedia / Autor: tportal montaža

Kodeks odijevanja tijekom posjeta Papini propisuje formalnu crnu odjeću, duge rukave i maramu kojom su žene dužne pokriti kosu. Vatikanski protokol s godinama je olabavio svoj rigorozan dress code koji je donedavno nalagao ženama da nose isključivo formalnu odjeću dugih rukava, dužine do ispod koljena, isključivo u crnoj boji, kao i crni veo koji pokriva glavu. Od 80-ih godina prošlog stoljeća ta su pravila postala manje striktna pa je danas poželjno da pri susretima s papom žena nosi crni veo preko glave samo kad dolazi bez pratnje, tako da veo nisu nosile Angela Merkel, a ni supruga bivšeg hrvatskog premijera Tihomira Oreškovića, Sanja Orešković.

Melania i Ivanka Trump tijekom nedavnog posjeta Papi sve su iznenadile poštivanjem tradicije. Obje su nosile vrlo slične crne haljine do ispod koljena, zatvorenog dekoltea i dugačkih rukava, te marame.

I Michelle Obama je tijekom susreta s papom Benedictom XVI 2009. godine pazila da joj stajling odgovara starim vatikanskim propisima, pa je svoju odjevnu kombinaciju uskladila s crnom maramom.

Bijela je odjeća pri susretu s papom rezervirana samo za katoličke kraljice i princeze. Privilegio del bianco (na talijanskom) dopušta ženi da u prisutnosti pape nosi odjeću u bijeloj boji, a ovu povlasticu smiju koristiti samo vladarice koje nose titule najviših katoličkih monarha. Trenutačno ih je sedam u svijetu: Sofija od Grčke (bivša kraljica Španjolske), Paola - kraljica Belgije, Marija Terezija - velika vojvotkinja od Luksemburga, Matilda - kraljica Belgije, Leticia - kraljica Španjolske, Marina - princeza Napulja i princeza Charlene.