OBEĆAVAJUĆE OTKRIĆE

Lijek za rak dojke mogao bi biti razvijen za dvije godine

25.08.2009 u 11:00

Bionic
Reading

Britanski znanstvenici bi zahvaljujući novim otkrićima potencijalni lijek za rak dojke mogli razviti već za dvije godine

Znanstvenici su otkrili da rak upravlja molekulama mikroRNA i dopušta malignim stanicama da se šire cijelim tijelom. To saznanje im sad omogućuje da rade na razvoju lijeka koji bi mogao zaustaviti taj proces.

Trenutačno ne postoje lijekovi koji bi mogli izliječiti rak, ali bi, optimistično najavljuju znanstvenici, trebali biti dostupni u sljedećih nekoliko godina. 'Ovo je potencijalni lijek za rak dojke i veliki korak naprijed jer nam pomaže da otkrijemo na koji način rastu stanice raka dojke, a ako to uspijemo shvatiti, onda ćemo i znati kako ga zaustaviti', uvjeren je dr. Justin Stebbing, onkolog s London's Imperial Collegea, jedan od stručnjaka koji je sudjelovao u ovom otkriću.

U zdravim stanicama mikroRNA zaustavlja njihov rast i dijeljenje, ali u stanicama raka dojke mikroRNA se gasi. Stručnjaci se nadaju da će pronaći način da se to spriječi.

'Način liječenja raka dojke i bilo koje druge vrste raka može se pronaći jedino temeljnim biološkim razumijevanjem načina na koji se te stanice gase i pale, točnije zaustavljanjem rasta tumora. Vjerujemo da ćemo moći koristiti mikroRNA kao novi lijek i postići ono što sadašnji lijekovi ne mogu', rekao je dr. Stebbing.