NEPRIMJERENO PONAŠANJE

Liječnici vježbenici na Facebooku i Twitteru izdaju povjerenje pacijenata

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 24.09.2009 11:14
  • Objavljeno 24.09.2009 u 10:00
twitter

twitter

Izvor: tportal.hr / Autor: tportal.hr

Liječnici vježbenici i studenti medicine koji stavljaju poruke na društvene internetske stranice poput Facebooka i Twittera izdaju povjerenje pacijenata, smatraju stručnjaci u jednom od najpoznatijih medicinskih časopisa na svijetu

Istraživanjem koje je objavio časopis Journal of the American Medical Association pronađeno je nekoliko primjera gdje su liječnici vježbenici stavljali privatne priče pacijenata na internet.

Otkriveno je da to rade i brojni studenti medicine koji na internet stavljaju neprimjeren sadržaj. Svaki deseti objavljeni sadržaj kršio je liječničku etiku i izdavao povjerenje pacijenata.

Većina spornih sadržaja bili su blogovi, uključujući jedan na Facebooku koji je sadržavao toliko detalja da se pacijent bez problema mogao identificirati. Osim toga, mnoge poruke liječnika vježbenika i studenata medicine su uvredljive i diskriminirajuće.

Posebno je uvredljivo što su uz neke poruke objavljenje i seksualno sugestivne fotografije ili one koje prikazuju pijane i bolesne. Zbog takvih materijala neki su studenti izbačeni s fakulteta, a neki su ukoreni.

Stručnjaci poznatog američkog medicinskog časopisa smatraju da bi studente trebalo bolje obrazovati o načinu na koji se trebaju ponašati prema pacijentima, ali i o tome što smiju, a što ne objavljivati na društvenim internetskim stranicama.

'Povjerenja pacijenta je najveća i najvažnija stvar. Liječnici, ali i studenti medicine trebaju biti jako oprezni s informacijama koje stavljaju na internet', istaknuo je glasnogovornik medicinske udruge koja je podržala istraživanje američkih kolega.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi