USPJEH HRVATSKIH LIJEČNIKA

LGG dokazano smanjuje rizik od infekcija!

  • Autor: K. Z.
  • Zadnja izmjena 10.03.2011 17:45
  • Objavljeno 10.03.2011 u 15:10
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

LGG smanjuje rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece, pokazuje najveća klinička studija provedena u Hrvatskoj, a i u svijetu

Hrvatski liječnici uspjeli su dokazati ono što nikomu dosad na svijetu nije pošlo za rukom: probiotičke bakterije, točnije LGG, smanjuju rizik od respiratornih i crijevnih infekcija kod djece. Dokazala je to svojim doktorskim radom Iva Hosjek iz Referentnog centra za dječju gastroenterologiju i prehranu KBC-a Zagreb.

Njezin tim proveo je najveću kliničku studiju na svijetu u kojoj su sudjelovala 1.023 ispitanika, i to u dva različita okruženja. Prvu skupinu činilo je 742 djece starije od godinu dana koji su liječeni u bolnici, a druga su skupina bila vrtićka djeca, i to njih 281.


Istraživanje je trajalo šest mjeseci u bolnici i tri mjeseca u vrtiću, a kako bi se osiguralo razdoblje s najvećom učestalošću infekcija, provedeno je tijekom zimskih i proljetnih mjeseci. Istraživanje je dokazalo da su djeca koja su primala LGG znatno rjeđe obolijevala od infekcija gornjih dišnih putova i crijevnih infekcija u usporedbi s djecom koja su uzimala fermentirani mliječni pripravak bez probiotika.

LGG je probiotička bakterija čija je učinkovitost ispitivana u brojnim kliničkim studijama, a najnoviji rezultati pokazuju da u točno određenim kliničkim indikacijama ima i preventivni učinak na razvoj respiratornih i crijevnih infekcija u djece', istaknula je danas na predstavljanju rezultata istraživanja dr. Iva Hojsak.

Dr. Sanja Kolaček objasnila ja pak što su točno probiotici te kakvu ulogu imaju u ljudskom organizmu: 'Između velikog broja dostupnih probiotskih bakterija valja preporučivati one čiju su djelotvornost potvrdile valjane kliničke studije upravo za tu indikaciju za koju se preporučuju.'

Dr. Željko Krznarić naglasio je da probiotici mogu pomoći i odraslim ljudima: 'Svaki stres dovodi do nestanka probiotika u sluznici crijeva. Probiotici mogu pomoći u održavanju ravnoteže imunološkog sustava.' Liječnici su također istaknuli da probiotici mogu biti od pomoći i kod kroničnih oboljenja poput Crohnove bolesti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi