FORE S NETA

Legende o cicama macama

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 21.03.2011 07:15
  • Objavljeno 21.03.2011 u 07:15
Cica maca

Cica maca

Izvor: tportal.hr / Autor: N.LJ.J.

Cice mace počinju cvjetati u ožujku. Ima ih više vrsta, a postoji i nekoliko legendi o tome kako su dobile ime

Prva legenda:

Drevna poljska legenda kaže da je prije puno, puno proljeća mama mačka očajno plakala na obali rijeke. Mali mačići su natjeravajući leptire upali u rijeku i počeli se utapati. Vrbe na rubovima vode čule su plač mame mačke i poželjele joj priskočiti u pomoć, spustivši svoje duge, graciozne grane u vodu, kako bi spasile majušne mačiće. Mačići se čvrsto uhvatiše za vrbine grane te tako bijahu sigurno izvučeni na obalu i spašeni. Svakoga proljeća otada, kaže legenda, vrbine grane dobivaju sićušne krznene pupoljke, upravo tamo gdje su se nekoć uhvatili mačići.

Druga legenda:

Seljak, ljut što je njegova mačka pokućarka upravo omacila još jedno leglo mačića, zaključi da je u njegovoj kući previše usta koja valja hraniti pa stavi tek rođene mačiće u platnenu vreću, siđe do riječne obale i baci vreću u vodu. U virovima brze rijeke čvor na vreći se razveže, a mačići ispadnu van. Gledajući stravičan prizor, mama mačka glasno je na obali mijaukala i bolno očajavala. Vrbe što su rasle nizvodno začuše plač mame mačke i iz suosjećanja ispruže svoje grane kao lijane, pa se mačići uhvatiše za njih.

Internetom ili e-mailovima svakodnevno kruže razni biseri, šale, mudre misli ili zanimljivosti skinute s neta, s blogova i portala, ili iz nečije glave direktno. U rubrici Fore s neta možete vidjeti neke od njih, a možda ste ih već negdje i pročitali. Imate li i vi neku dobru foru, pošaljite je na teen@t-com.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi