zlatna pravila

Kupovne im okusom ne mogu konkurirati: Kako kod kuće uzgojiti sočne rajčice?

02.07.2021 u 16:09

Bionic
Reading

Ima li boljeg okusa od sočne, fine i reske rajčice iz vlastitog vrta? Vjerojatno ne, a ako se želite odvažiti u vrtlarenju te u vrtu uzgojiti primjerke ovog omiljenog ljetno povrća, ovo su savjeti koji će vam sigurno dobro doći

Razlika između rajčice iz vlastitog vrta i rajčice kupljene u trgovini je nevjerojatna. Zalogaj salate napravljene od rajčice zasađene i uzgajane u vašem vrtu istinsko je senzoričko iskustvo te jedan od najvećih ljetnih užitaka. No, kako bi izbjegli greške te uživali u plodovima vrta, dobro će vam doći savjeti i poneki trik za sađenje rajčica.

Potražite datum zadnjeg mraza

Vrijeme sadnje rajčice uvelike ovisi o datumu zadnjeg mraza u vašem području, tvrde stručnjaci. Stoga, bacite u istraživanje. Kada pronađete datum zadnjem mraza u vašem području, a želite uzgojiti rajčice z sjemena, odbrojite pet tjedana unatrag te taj datum označite na kalendaru. Stručnjak za vrt, autor i radijski voditelj, Charlie Nardozzi za marthastewart.com, kaže da rajčici treba otprilike četiri do šest tjedana unutarnjeg rasta prije nego što bude spremna za transplantaciju u vrt. To će se dogoditi otprilike tjedan dana nakon zadnjeg mraza. Ako ste pak odlučili zasaditi već izraslu biljku, to je onda vrijeme kada ćete je staviti u vrt.

Odaberite sortu

Nakon što ste odredilo datum sadnje (pet tjedana prije zadnjeg mraza), vrijeme je za izbor sorte. Nardozzi ističe sorte kao što su Persimmon, Tasmanian Chocolate, Speckled Roman zbog živih boja, jedinstvenih oblika i, naravno, njihovog okusa. No, i klasične sorte poput cherry i beefsteak rajčice su odličan izbor. Također, obzirom na veličinu i oblik vrta treba donijeti odluku o sadnji određujuće i neodređene vrste rajčice. Određujuće sorte rajčice narast će dva do tri metra te zatim roditi plodove, dok će neodređene vrste nastaviti rasti bez ograničenja te davati plodove sve dok traje sezona.

Sijanje sjemena

Stavite sjeme u biorazgradive posudice dimenzija 5x5 cm ili čak u ljuske jaja napunjene vlažnom zemljom. Obavezno ih držite na toplom mjestu na kojem je ima sunčeve svjetlosti najmanje šest sati dnevno i redovito ih zalijevajte (isto pravilo vrijedi i kad ih premjestite van). Jednom kada sadnice proklijaju, Nardozzi predlaže da ih se razrijedi tako što se škarama u razini tla odrežu slabiji izdanci. Nakon toga ostavit da preostali izdanci narastu dok ne budu tri puta veći od visine posude, oko 15 cm. Nakon toga sadnicu presadite u veći lonac, a odličan trik je ispod lončanice sa sadnicama staviti grijaću prostirku kako bi sadnice brže klijale.

Polako navikavajte biljke na promjene

Ovaj proces započnite tako što ćete svaki dan sadnice iznijeti na sat ili dva van u hlad. Postupno povećavajte vrijeme i količinu sunca tijekom tjedan dana, prije nego li ih trajno posadite na otvorenom. Na taj način očvrsnut će i priviknut se na sunce i vjetar.

Pratite vremenske prilike

Iako je osnovno pravilo za sadnju rajčica pet tjedana prije zadnjeg mraza, prije sadnje svakako uzmite u obzir trenutne vremenske uvjete. 'Naime, hladno i kišovito vrijeme jako je nepogodno za rajčice. Stoga, ako su vremenski uvjeti nepovoljno odgoditi presađivanje ili ih zaštitite u vrtu oblogama od flisa.

Pomiješajte zemlju

Kada vaše biljke očvrsne, a vrijeme se stabilizira i temperature porastu, vrijeme je da ih iznesete u vrt. Ako sadite u zemlju, dobro je pripremiti to područje otprilike dva tjedna prije. Iskopajte rupu duboku oko pola metra i umiješajte kompost ili stajski gnoj. Ako rajčice sadite u posude, Nardozzi savjetuje korištenje mješavine tla i komposta. Sadnicu sadite dovoljno duboko da pokrije stabljiku do prvog skupa donjih listova. Bilo posađene u tlu ili posudi, rajčice zalijevajte i gnojite organskom biljnom hranom jednom tjedno.

Planirajte prema veličini

Jedna od najčešćih grešaka koju svakako treba izbjeći je da ih posadite u premalenu posudu te ne koristite potpore u vidu rešetke ili štapa za visoke sorte. Posude za sadnju rajčica bi trebale biti promjera oko 45 cm za određene sorte te oko 60 cm za neodređene, a kolce ili rešetke treba staviti u zemlju već prilikom sadnje.