POPULARNE ZABLUDE

Kuhano povrće ipak je dobro

  • Autor: tportal.hr/Geo
  • Zadnja izmjena 06.02.2012 15:12
  • Objavljeno 06.02.2012 u 15:12
kuhanje hrana povrće

kuhanje hrana povrće

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Ako povrće skuhamo, gube se vitamini. Za zdravlje je dobra samo sirova biljna hrana. Mnogi bezrazložno tako misle. 'Ne postoji nijedna studija koja bi to opravdala', kaže Bernhard Watzl iz Zavoda Max Rubner u Karlsruheu u Njemačkoj

Kuhanjem se doduše gube neki vitamini topivi u vodi, primjerice nestane od 30 do 50 posto vitamina C. I balastne tvari gube poneka svojstva koja pospješuju zdravlje. No druge hranjive tvari koje se nalaze u biljnim stanicama tek tada dolaze do izražaja.

Nicoletta Pellegrini sa Sveučilišta Parma u Italiji utvrdila je tako da kuhane mrkve, tikvice i brokule ispuštaju više antioksidativnih tvari, posebice karotinoida. Znanstvenica je izmjerila da sirova mrkva ispušta 118 miligrama karotinoida na 100 grama, a nakon kuhanja 134 miligrama. I likopen, pigment odgovoran za crvenu boju rajčica, djelotvoran je tek u umaku od rajčica. No aromatične tvari iz ugljena, za koje se smatra da sprečavaju rak, ipak se više dobivaju iz sirove brokule.

Temeljito kuhanje i pečenje pak štiti od klica poput salmonele i bakterija EHEC.

Tekst je preuzet iz časopisa Geo

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi