ODLIČAN IZGOVOR

Kućanski poslovi opasni su za srce

14.01.2011 u 11:10

Bionic
Reading

Da obavljanje kućanskih poslova može imati štetniji utjecaj na zdravlje i krvni tlak nego stres na poslu, pokazalo je nedavno istraživanje sa Sveučilišta Pittsburgh. Ovo se čini kao savršen izgovor za malo ljenčarenja

No šalu na stranu, jednostavni kućanski poslovi poput čišćenja, kuhanja, briga o autu, budžetu mogu biti opasni za srce, jer, više nego obveze na poslu, povisuju krvni tlak. Naime, stres i pritisak ne prestaju kada odete s posla. Naprotiv, čini se kako obveze koje vas čekaju kod kuće još više mogu naštetiti zdravlju.

Znanstvenici su, naime, pratili 113 muškarac i žena koji imaju 'full time' posao i obitelji. Svi oni bilježili su koliko su dnevno boravili na poslu, koje su odgovornosti i obveze imali kod kuće i koliko su od toga napravili. Svima se redovito mjerio krvni tlak tri tjedna zaredom. Također su preko monitora pratili kako posao utječe na njihov krvni tlak, a kako obveze u kućanstvu.

Rezultati su pokazali kako je od samog obavljanja kućanskog posla stresnija spoznaja da ga ima toliko puno. No nisu svi kućanski poslovi jednako naporni. U vrh n'ajstresnijih' koji najviše dižu krvni tlak spadaju čišćenje, kuhanje i obavljanje kupnje. Zatim slijede održavanje i popravci automobila te briga o kućnom budžetu.

Zanimljivo je kako briga o djeci ne utječe znatno na krvni tlak iako se mnogi roditelji neće s time složiti.

Ako su neka ranija istraživanja dokazivala da su određeni kućanski poslovi dobri za srce, rutina i dosada te izostanak nagrade zbog obavljenog posla krivi su za loše učinke na zdravlje. Neka su istraživanja čak pokazala kako obveze u kućanstvu mogu dovesti i do prijevremenog porođaja.