KRKA

Krška ljepotica koju morate posjetiti

17.06.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Nacionalni park Krka je do polovice lipnja ove godine zabilježio fenomenalan rast broja gostiju, kojih je bilo 20 posto više nego u istom periodu lani. U brojkama, do danas je NP Krka posjetilo više od 143 tisuće gostiju

Takav rast najavljuje ukupno uspješnu godinu nakon lanjske rekordne i rezultat je to, između ostalog, i odlične pripreme. Uprava je pripremila nekoliko novosti za domaće i strane turiste u cilju disperzije gostiju koji uglavnom posjećuju najpoznatiji Skradinski buk.

S programom disperzije se počelo već prošle godine, na lokaciju rimskog vojnog logora Burnum te na vodopad Manojlovac do kojeg se dolazi obnovljenom stazom Cara Franje Josipa. U zimskoj pauzi napravljeni su i značajni radovi na lokaciji Skradinski Buk, izgrađene su nove staze, novi kameni most i restaurirana je još jedna mlinica uz slapove.

Treba izdvojiti posebnu ponudu ove godine, primjerice, višednevne ulaznice, predviđene za brojne nautičare u svjetski poznatoj marini u Skradinu. Ulaznice se mogu kupiti za period od dva do pet dana i cijena im je od 150 do 300 kuna. Na taj način gosti mogu obići sve lokacije na velikom prostoru parka.

Uprava NP Krka i ove godine za lipanj, srpanj, kolovoz i rujan priprema manifestaciju pod naslovom 'Burnumske ide' kojom se na zanimljiv način pokušava približiti gostima dio baštine na prostoru Nacionalnog parka iz vremena Rimskog carstva, te arheološki lokalitet rimskog vojnog logora Burnum s velikim amfiteatrom.

Posebno atraktivan izlet na području Nacionalnog parka svakako je posjet franjevačkom samostanu na otočiću Visovcu smještenom na jezeru koje je dio toka rijeke Krke. Plovidba kroz kanjon Krke od Skradinskog buka do jezera i otoka, boravak na otočiću i samostanu u trajanju od 30 minuta, te plovidba natrag traju ukupno dva sata, a novost je i mali brod uz postojeće velike, kojim se može posjetiti Visovac.

Franjevački samostan Visovac, kojeg znamo i po nazivu 'bijela stijena', još se spominje i kao otočić Gospe od Milosti te se smatra jednim od važnih marijanskih svetišta u Hrvatskoj. Redovnici su ga nastanili još u 15. stoljeću, a sadašnji izgled crkve i samostana je u najvećoj mjeri formiran u 17. stoljeću. Samostan je formalno zatvoren za javnost, osim u sezoni od 1. travnja do 31. listopada kada se kontrolirano odvijaju posjeti turista.

U vremenu od 30 minuta može se razgledati samostan, crkva i muzej, te prošetati po prekrasnom vrtu i perivoju koji okružuje samostan. Unutar samostana je knjižnica i kolekcija renesansnih i baroknih slika sakralne tematike te vrijedna kolekcija etnografskog nasljeđa tog dijela unutrašnjosti Dalmacije.