7 NAJVEĆIH GREŠAKA

Kosa vam se stalno masti? Možda je problem u ovome

04.01.2020 u 15:34

Bionic
Reading

Imate osjećaj da vam je kosa masnija što je češće perete? Vjerojatno ste u pravu. Često pranje kose neće vam pomoći u borbi s masnom kosom, već će samo pogoršati stanje, a to je samo jedna od sedam grešaka koje najčešće rade svi kojima masna kosa zadaje muke

Pažljivo birajte šampon i regenerator

Izbjegavajte u širokom luku šampone i regeneratore koji su namijenjeni pranju i njezi suhe ili oštećene kose kao i one koji obećavaju sjaj i zaglađenu kosu. Takvi šamponi vlasi će obložiti finim filmom koji je dobar za one koje muče problemi navedeni na bočici, ali definitivno nije za one koji muku muče s masnom kosom. Zbog tog nevidljivog filma kojim oblažu vlasi, masna kosa bit će još masnija, a pritom će izgledati beživotno.

Važno je i što jedete

Hrana koju unosite u organizam također utječe na stanje vaše kose pa je stoga preporučljivo smanjiti unos masne hrane i ulja te jesti više povrća i voća.

Ne perite kosu svakodnevno

Znamo da nije lako, ali ako izdržite barem jedan dan a da ne operete kosu, već ste učinili puno. Bilo bi idealno produljiti taj ciklus i prati je dva do maksimalno tri puta tjedno. Činjenica je da je što više perete, to se ona više masti jer vlasište luči više ulja. Potrebno je vremena i strpljenja da se kosa i vlasište prilagode novom režimu pranju, no rezultat neće izostati.

Koristite šampon za pročišćavanje

Masna kosa rezultat je masnog vlasišta, a tu vam može pomoći šampon koji služi za pročišćavanje jer djeluje dubinski i uklanja nakupljeni sloj na vlasištu.

Koristite ga na tjednoj bazi, kao i šampone namijenjene masnoj kosi, po mogućnosti bez sulfata i parabena.

Regenerator nemojte koristiti nakon svakog pranja

Potrošite li regenerator prije od šampona, onda definitivno kosu perete na pogrešan način. Regenerator nije potrebno koristiti baš nakon svakog pranja, pogotovo ako imate masnu kosu. Kad ga nanosite stavljajte ga isključivo samo na vrhove, a nikako ne do sredine vlasi jer će se kosa tako prije zamastiti.

Važna je i količina šampona

Masni sjaj u kosi možete izbjeći i pažljivim doziranjem šampona. Dok perete kosu, upozoravaju stručnjaci, jako je bitno da ne koristite previše šampona. Generalno gledajući količina šampona veličine kovanice od dvije kune lipa sasvim je dovoljna, a dva brzinska pranja puno su bolji izbor od jednog dugog.

Pritom izbjegavajte pranje kose s pretoplom vodom jer će ona uništiti prirodna ulja na što će pak vlasište reagirati pretjeranim lučenjem, zbog čega će vam kosa još brže postati masna zbog čega upadate u začarani krug. Hladna voda inače je najbolji i najjednostavniji recept za sjajnu kosu.

Jabučni ocat vaš je saveznik

Malo jabučnog octa ulijte u čašu i razrijedite ga vodom te time prelijte opranu kosu i ostavite tako par minuta te je isperite vodom. Rezultat je impresivan, riješit ćete se nakupljenih taloga na vlasištu i vlasima, a kosa će biti savršeno čista i bez masnog sjaja.