IDEJNO RJEŠENJE

Kombinacijom boja do željenog ugođaja

Novo rješenje1

Novo rješenje1

Izvor: Promo fotografije / Autor: interijerNET.hr

Ukoliko uređujete prostore koji nisu dovoljno osvijetljeni, odabir pravih boja nužan je za stvaranje željenog ugođaja. Boje upotpunjene svjetlosnim efektima pretvorit će problematičnu u atraktivnu zonu doma

Poštovani,

U fazi smo preuređenja dnevnog boravka, kuhinje i hodnika. Htjeli bismo da je prostor prozračan i svjetliji jer je boravak smješten na sjevernu stranu. Također bismo unijeli malo živosti u hodnik jer je pun vrata.

Unaprijed hvala

Odgovor arhitekta:

Prema fotografijama postojećeg stanja, jasno se vidi zašto imate veću potrebu za svjetlom u dnevnom traktu. Sjeverna strana nije osobito osvijetljena, a tamni namještaj dodatno pojačava taj dojam. Površina dnevnog boravka nudi mogućnost smještaja većeg broja osoba od postojećeg stanja, tj. prostor nije dovoljno iskorišten.

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: Promo fotografije / Autor: interijerNET.hr

U tamne prostore je poželjno unijeti žutu, narančastu, krem ili svijetlosmeđu boju, kako bi boje stvorile topliji ugođaj od onoga koji nudi sjeverna orijentacija. Predlažem kombinaciju narančaste i krem boje koje će svojim odnosom stvoriti ritmičan, ali i vizualno ugodan prostor. Kako bi dojam osvijetljenosti bio jači, potrebno je unijeti i dodatno svjetlo koje će biti i funkcionalno, ali i dekorativno.

Komodu za TV riješite na način da se sastoji od dva elementa, čvršćeg i višeg koji kreće sa sjeverne strane i prelazi u niski, horizontalni element koji svojim padom naglašava smjer prema jugu, toplini i svjetlosti. Ispod visećeg elementa ugradite rasvjetu (fluo, poželjnije led) koja će na zidu stvarati dekorativan dojam, ali će i pojačati ugođaj dnevnog svjetla. Nasuprot smjestite trosjed i dvosjed, obavezno u svijetloj boji, sa šarenim jastučićima, a klub stolić izvedite u kombinaciji svijetlog drva i stakla.

Staklo kao materijal provucite po cijelom dnevnom boravku jer će zbog svoje transparentnosti pojačati dojam osvijetljenosti. Podna obloga i tepih neka također budu svijetli.

Blagovaonicu i kuhinju tematski povežite s dnevnom boravkom, a to znači da ćete upotrijebiti iste ili slične materijale i boje. Stolice neka budu svijetle, s diskretnim uzorkom ili jednobojne. Poigrajte se zavjesama i zastorima na način da izvedete zavjese od tanke, prozirne tkanine koja će propuštati puno svjetlosti (panel ili lagano nabrana), a na rubove stavite narančaste dekore od punije tkanine, kao kontrast.

Kuhinju izvedite u kombinaciji boja svijetlog drva i krem boje (iveral ili MDF), a narančastu boju uvedite kroz keramiku i boje zidova. Na ovaj će način cijeli prostor biti povezan i uravnotežen.

Problem hodnika i velikog broja vrata (što znači naglašenu vertikalnu dimenziju i ritmičnost) riješite na način da uz ulaz smjestite viseću komodu koja će biti izrazito horizontalna (duga oko dva metra). Na taj ćete način umiriti vertikalni izražaj. Komodu ukrasite dekorativnim elementima kao izraz dobrodošlice.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović-Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi