NEOBIČNA AKCIJA

Koliko smeća u tjedan dana napravi tinejdžer?

  • Autor: N. LJ. J
  • Zadnja izmjena 03.02.2009 13:22
  • Objavljeno 03.02.2009 u 12:00
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Prošloga tjedna, trajala je akcija u sedam američkih škola u Clevelandu u kojoj je glavno pitanje bilo – koliko smeća u tjedan dana može napraviti jedan tinejdžer?

Akcijom se željela podići ekološka svijest među mladima te, kako su istaknuli – nevidljivo pokazati vidljivim. Naime, sudionici u akciji nosili su punih tjedan dana svoje vreće sa svojim smećem kamo god su išli, osim kada su ulazili u restorane ili ako su radili neki plaćeni posao.

U vreće su stavljali sav suhi otpad, a mogli su staviti i hranu koju su bacili, ali jedino ako su je prije odložili u nepropusne vrećice. Sudjelovalo je 35 učenika.

Na ideju je došao jedan profesor koji je čitao o sličnom eksperimentu jednog američkog novinara, a ideja mu se jako svidjela te učinila vrlo korisnom.

Zak Davis, gimnazijalac koji se uključio u akciju, u šali kaže: 'Sada me zovu smetlarom!'

Na kraju je sakupljeno čak 40 velikih vreća smeća kojima se mogao napuniti manji kamion.

Profesori kažu kako će sličnih akcija biti opet jer ima već mnogo zainteresiranih. Također, kažu kako bi količina smeća bila još i veća da su ga skupljali profesori, a razlog je papirologija kojom su oni zatrpani.

Osim što se akcijom pokazalo koliko samo jedna osoba u samo jednom tjednu može napraviti smeća, također se utjecalo i na to da se pojedinci potrude proizvesti što manje smeća.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi