POREDAK ROĐENJA

Koliko se razlikuje osobnost mlađe i starije braće i sestara

09.04.2015 u 13:42

Bionic
Reading

Jeste li kad razmišljali o tome da vas određuje i poredak rođenja u obitelji?

Prvorođeni su ambiciozni, srednja djeca društveni, a najmlađa su djeca u obitelji najšarmantnija, ali i najmanje odgovorna.

Nekoliko studija pozabavilo se ovom zanimljivom analizom, a nedavno su rezultate svog istraživanja objavili Mitchell Moffit i Greg Brown iz Toronta.

Moffit i Brown prvorođenu su djecu, među kojima su npr. Beyonce i Kate Middleton, okarakterizirali kao ambicioznu s više vjerojatnosti da će završiti fakultet. Imaju jače razvijen osjećaj odgovornosti i karakteristike vođe i generalno gledajući, zreliji su. To se objašnjava većom roditeljskom pozornosti koju su dobivali budući da su prvorođeni, ali i time što roditelji imaju veća očekivanja prema njima.

Srednja djeca poput Madonne ili Kim Kardashian su tzv. društveni leptiri koji se dobro snalaze u svakoj situaciji, fleksibilni su i društveni. Imaju puno prijatelja. Puno lakše sklapaju prijateljstva, a razlog tome je možda taj što su i očekivanja roditelja značajno niža u odnosu na njihovu stariju braću ili sestre. Zbog tog znaju biti i manje ambiciozni, a imaju i ležerniji odnos prema životu. Srednje dijete dobiva manje pažnje od mlađe ili starije braće i sestara pa zbog toga traže prijateljstva i bliskije odnose izvan obitelji.

Najmlađi u obitelji, poput Jennifer Lawrence ili Angeline Jolie samopouzdani su i šarmantni u komunikaciji s drugima. Kreativniji su u odnosu na drugu braću i sestre, ali su i manje zreli i manje odgovorni budući da su navikli da ih drugi vode. Najmlađa djeca u obitelji obično su jako društvena i uživaju biti u središtu pozornosti, a lako je razumjeti zašto. Nikad nisu imala konkurenciju u liku mlađeg brata ili sestre koji bi preuzeli njihovu ulogu bebe u obitelji pa zato nikad nisu imali pravi razlog da odustanu od svog djetinjastog ponašanja.

Najmlađa djeca u obitelji obično odrastaju s očekivanjem da će drugi ljudi automatski znati što žele i sve učiniti da im to i ostvare pa su stoga i manje su šanse da će si postaviti neke veće ciljeve. Zbog toga znaju ostavljati dojam neorganiziranosti.

Ako ste pak jedino dijete u obitelji, volite držati stvari pod kontrolom, odgovorni ste i zreli. Jedinci su između ostalih i Leonardo DiCaprio, Daniel Radcliffe i Natalie Portman. Poput prvorođene djece, i jedinci su dosta uspješni u školi jer su se navikli družiti. Ne muči ih osjećaj ljubomore jer uživaju u nepodijeljenoj roditeljskoj ljubavi i pažnji te obično imaju zdravu razinu samopouzdanja. Kod jedinaca se rano razvijaju vještine za rješavanje problema, dobri su u planiranju, pravljenju lista i organizaciji, zbog čega kasnije u životu dobivaju zahtjevnije poslove.

Iako ste se možda prepoznali u nekim karakteristikama, ne zaboravite da naša osobnost i životni put svakako nisu predodređeni poretkom rođenja.