odlični savjeti

Koliko je važno oralno zdravlje kod ronjenja

06.05.2019 u 08:50

Bionic
Reading

Zaronite sigurno u morske dubine uz pregled u Poliklinici ARENA

Ljepote morskih prostranstava koje se otkrivaju roniocima poseban su doživljaj slobode, mira i uzbuđenja. Otkrivanje novih prostranstava neprestano intrigira sve veći broj zaljubljenika u morske dubine. Osim što je riječ o zanimljivom sportu, ronjenje je i dosta zahtjevno. Ronioci moraju biti spremni na sve izazove što je moguće uz dobru pripremljenost i dobro zdravlje.

Ronjenje i zdravlje usne šupljine usko su povezani zbog pojave Diver’s mouth sindroma. Riječ je o skupu simptoma koji se pojavljuju kod ronioca kao što su bol u čeljusnom zglobu, problemi sa zubnim mesom i zubobolja. Navedeni simptomi se javljaju zbog promjene okruženja i tlaka na dubinama od nekoliko desetaka metara. Tlak se ronjenjem i spuštanjem u velike dubine povećava i većina organa može se prilagoditi promjeni tlaka, no postoje kritični dijelovi koji se teže nose s tim promjenama kao što su uho, sinusi i zubi. Smetnje koje nastaju zbog promjene tlaka nazivaju se barotrauma i mogu se podijeliti ovisno o uzroku djeluju li na uho (barotitis), sinus (barosinusitis), glavobolju, te na dentalnu barotraumu i barodontalgiju.

Kod posljednje dvije smetnje, rizik stvaraju veliki karijesi, rubne pukotine ispuna, neadekvatno endodontski tretirani korijeni zuba, zubi koji su u procesu liječenja, bolesti zubnog mesa ili apscesi. Ronioci najčešće osjećaju bol (barodontalgija) koja ponekad može biti toliko jaka da izazove vrtoglavicu i gubitak svijesti, što je iznimno opasno po život. U slučaju frakture dijela zuba ili ispuna, čak i bez bolova postoji velika opasnost od gutanja ili gušenja odlomljenim dijelom. Treća komplikacija je krvarenje iz zubnog mesa zbog raznih patoloških promjena ili stanja na sluznici.

Kako bi se spriječile komplikacije, preporuka roniocima i onima koji to planiraju postati je da prije ronjenja posjete doktora dentalne medicine. Polikliniku ARENA posjetila je ekipa iz Dragor Luxa, specijalizirane trgovine zanimljivog koncepta za sve koji se bave ili tek planiraju početi s ronjenjem. Zaljubljenici u morske dubine, Bruno i Dražen napravili su pregled kod stomatologa Poliklinike ARENA kako bi provjerili stanje svog oralnog zdravlja.

U Poliklinici ARENA napravili su klinički pregled, test vitaliteta i rentgensku snimku zubi, ključne u provjeri stanja oralnog zdravlja ronioca. Doktor stomatolog posebnu je pozornost obratio na prisutnost karijesa, starih ispuna i krunica, kako su endodontski obrađeni korijeni zuba, ima li kakvih patoloških lezija na sluznici i slično.

Dobra oralna higijena je najbolji način prevencije bilo kakvih komplikacija. To znači pranje zubi 2 puta dnevno, korištenje interdentalnog konca, redovne kontrole kod doktora dentalne medicine barem jednom godišnje, profesionalno odstranjivanje kamenca jednom godišnje. Kod putovanja na egzotične destinacije, popularne kod ljubitelja scuba ronjenja, obično u blizini nisu stomatološke ambulante te se preporučuje obavezno ponijeti i tablete protiv bolova za prvu pomoć.

Sve što je potrebno za ronjenje svjetski poznatih proizvođača uz savjete iskusnih znalaca od sada možete kupiti uz 15% popusta. Nakon pregleda ekipa iz Dragor Luxa pripremila je posebnu pogodnost za sve pacijente Poliklinike ARENA. Dovoljno je prijaviti se na pregled putem kontakt forme u nastavku i doći na pregled jer vas očekuje poklon bon za 15% popusta u Dragor Luxu do 31.8.2019. na svu opremu koja je dostupna!

Zaronite sigurno u morske dubine uz pregled u Poliklinici ARENA!

Sudjeluj

Iskoristi priliku i prijavi se na besplatan specijalistički pregled!