SUMNJIV SADRŽAJ

Koliko doista možemo vjerovati deklaracijama na hrani?

25.03.2014 u 22:53

Bionic
Reading

Jedno od čestih pitanja koje se postavlja je koliko doista možemo vjerovati deklaracijama na pakiranjima hrane te kako prepoznati odgovara li sadržaj onome što je zapakirano

U emisiji 'U mreži Prvog' na Prvom programu Hrvatskog radija povodom Svjetskog dana hrane voditeljica Sandra Erak ugostila je voditelja Odjela za zdravstvenu ispravnost namirnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, magistra Marijana Katalenića; docenticu iz  Centra za translacijska i klinička istraživanja pri zagrebačkom Medicinskom fakultetu, doktoricu Donatelu Verbanac te ravnateljicu Hrvatske agencije za hranu Andreu Gros Bošković.

Kako prepoznati namirnice koje imaju nutritivne vrijednosti, koje nisu samo dobro upakirane, te znati da sadržaj odgovara onome što je zapakirano?
'Mogu samo vjerovati onome što piše na etiketi jer se ne bavim analizama. Vjerujem da taj limun na polici, ako mi organoleptički izgleda dobro, u sebi nema štetnih tvari i da će to biti namirnica koja će osigurati određene komponente za koje znamo da su zastupljene u njoj, ili u kori ili u pulpi ili u količinama vitamina', kaže Donatela Verbanac.

Koliko možemo vjerovati etiketama - što se do sada pokazalo u praksi? 'Većina deklaracija točno opisuje što se nalazi u proizvodu, međutim problem je u razumijevanju tih deklaracija, razumijevanja sastojaka nekog proizvoda - jesu li ti sastojci adekvatni za takvu vrstu proizvoda, jesu li zamijenjeni manje vrijednim sastojcima, je li to zapravo, na određeni način, krivotvorenje hrane, varanje potrošača – to se ne može pročitati iz deklaracije. Čak i mi stručnjaci trebamo analizirati proizvode da bismo došli do toga. Danas je ili će biti obavezno istaknuti hranjive vrijednosti na svakoj od namirnica koje se nalaze na tržištu, što će onda ipak dati uvid u to je li ono što se nalazi na tržištu stvarno ono što je napisano ili što očekujemo da bi trebalo biti', kaže Marijan Katalenić.

'To je kompleksno pitanje i svi sudionici u tome moraju, s jedne strane, raditi na edukaciji potrošača da bi oni razumjeli što to piše na tim deklaracijama i da bi znali donijeti kvalitetnu i ispravnu odluku, jer svatko je individualni kupac i potrošač te imamo različite preferencije, navike i potrebe, a s druge strane, mislim da svi oni koji sudjeluju u proizvodnji hrane moraju itekako voditi računa i biti odgovorni u tom sustavu proizvodnje, tako da ta hrana zaista bude sigurna i zdravstveno ispravna. Potrošači zapravo vjeruju proizvođačima i ne bi ih se smjelo razočarati', kaže Andrea Gros Bošković.