OLAKŠANO BOLOVANJE

Koju hranu treba izbjegavati tijekom prehlade

03.12.2015 u 08:00

Bionic
Reading

Bez obzira na sve moguće zaštite, prije ili kasnije ćete se prehladiti. No kad se to dogodi, nemojte si pogoršati stanje i usporiti oporavak krivim odabirom hrane

Gazirana pića, sokovi i ostale namirnice pune šećera

Đumbirovo pivo možda smiruje želudac, a sok od naranče ima vitamin C, no svi ti napici krcati su šećerom koji pogoršava upale i može oslabjeti bijele krvne stanice koje se bore protiv infekcije. Naravno, ista stvar vrijedi i za sve ostale namirnice pune šećera, poput dječjih žitarica, keksa i tome sličnog.

Đumbirov čaj bolji je izbor ako želite smiriti želudac i ne dehidrirati. Ako ste gladni, posegnite za voćem ili kokicama. Ako vam inače ne smetaju, mlijeko i jogurt neće vam pogoršati stanje, pa vam i to može biti izvor hranjivih tvari i vitamina D. Naravno, izbjegavajte bilo kakvu hranu koja vam povećava stvaranje sluzi u nosu i grlu.

Vitamin C nije ključan u borbi protiv prehlade. Ako vam baš nedostaje vitamina C, uzmite naranču ili si iscijedite limun u čaj. Možda će vas ovo iznenaditi, ali kelj i ljute papričice također su dobar izvor vitamina C.

Umjesto šećera vam preporučujemo med.


Alkohol

Ako gajite i najmanju ideju kako je alkohol dobar za vas dok ste bolesni, izbacite tu pomisao iz glave. Kao prvo, alkohol pojačava upale, baš kao i šećer, a kao drugo, alkoholna pića dehidriraju.

Tost i krekeri

Iako ćemo često posegnuti za tostom i krekerima kad imamo nekih zdravstvenih problema, u slučaju prehlade si baš i ne činimo neku uslugu. Rafinirani ugljikohidrati za tren se pretvaraju u šećer u krvi, što oslabljuje rad bijelih krvnih stanica.

Ne pijete dovoljno tekućine

Možda najvažnije je piti dovoljno tekućine. Voda je sama po sebi dovoljna, no ako vam nedostaje nekakav okus, posegnite za čajem koji je pun antioksidansa. Ne pijte ništa prevruće ili prehladno.

Juha je odličan izvor tekućine i hranjivih tvari, a još jedna prednost joj je to što ne opterećuje probavni sustav pa tako ni tjelesne obrambene mehanizme.

Ne jedete dovoljno češnjaka

Češnjak pojačava obrambene funkcije organizma, pogotovo kad su u pitanju rane faze prehlada. Ukratko, začinite što možete češnjakom prije i tijekom prehlada.