U RALJAMA BIROKRACIJE

Koje sve dokumente morate pribaviti za novorođenče

03.10.2013 u 08:51

Bionic
Reading

Roditelji nakon rođenja djeteta imaju obavezu izvaditi popriličan broj dokumenata za novog člana obitelji, a ako ne znaju otkuda krenuti i što im sve treba, postupak postaje jako kompliciran

Na temelju dobivenih dokumenata moći ćete ostvariti i određena prava poput naknade za opremu za novorođenče te pravo na novčanu naknadu ukoliko općina ili grad isplaćuju takve potpore za novorođeno dijete.

Evo što sve nakon rođenja djeteta morate učiniti i kako:
- prijaviti dijete u maticu rođenih
- prijaviti prebivalište djeteta i dodijeliti mu JMBG
- prijaviti dijete na poreznu karticu
- prijaviti zdravstveno osiguranje za dijete
- odabrati pedijatra.

Prvo što trebate učiniti jest prijaviti dijete u knjigu rođenih jer ćete tamo odrediti njegovo ime, dobiti domovnicu i OIB. Za sve daljnje postupke praktično je kopirati djetetove dokumente jer ćete ih morati davati dalje, a izvorne samo pokazati. Također, dokumente poput vjenčanog, rodnog lista ili dokaz o hrvatskom državljanstvu pripremite prije poroda kako biste imali manje posla dok dođe beba.

Odakle krenuti?

S obzirom na potrebne dokumente za sve prijave novorođenog djeteta logičan slijed prikupljanja papira je takav da ćete prvo dijete prijaviti u matičnu knjigu rođenih, zatim u policijskoj postaji prijaviti prebivalište i dobiti matični broj građana, a zatim ishoditi osnovno zdravstveno osiguranje za malog člana vaše obitelji te otići u Poreznu upravu zbog porezne kartice.

Prijava djeteta u maticu rođenih

Prijavu rođenja djeteta napravit će bolnica u kojoj je majka rodila, i to u roku od 15 dana. Zatim možete upisati dijete u maticu rođenih. Roditelji u uredu koji je određen prema mjestu stanovanja prilažu izvadak iz matice vjenčanih ili vjenčani list te dokaz o hrvatskom državljanstvu poput osobne iskaznice. Za upis djeteta rođenog izvan braka majka je dužna priložiti svoj rodni list ili izvadak iz matice rođenih te dokaz o hrvatskom državljanstvu.

Rok za prijavljivanje osobnog imena djetetu je 30 dana od dana rođenja djeteta. Određivanje prezimena djeteta uvjetovano je prvenstveno zajedničkim prezimenom roditelja, a oni odlučuju hoće li dijete nositi prezime jednog od njih ili oba roditelja.

Istodobno s upisom u maticu rođenih matičar je dužan dijete upisati u knjigu državljana te roditeljima izdati domovnicu. Dijete će također dobiti i OIB.

Za izdavanje izvatka iz matice rođenih ili rodnog lista cijena tiskanica je 4 ili 5 kuna te 20 kuna za svaki biljeg, a isto vrijedi i za izdavanje domovnice. Tiskanice i biljege možete kupiti u svakom matičnom uredu.

Važno je napomenuti da za upis djeteta u maticu rođenih moraju biti prisutna oba roditelja osim u posebnim slučajevima kada drugi roditelj više nije živ, da mu je nepoznato prebivalište, ako je lišen roditeljske skrbi, te potpuno ili djelomično lišen poslovne sposobnosti u kojem mu je određeno da ne može poduzimati radnje koje se tiču osobnih stanja.

Prijava mjesta prebivališta u policijskoj stanici

Dobivanjem domovnice i rodnog lista u policijskoj postaji kojoj pripadate morate prijaviti mjesto prebivališta djeteta te dobivate djetetov matični broj građana. Za to ne trebaju biti prisutna oba roditelja osim kada imaju prijavljeno prebivalište ili boravište na različitim adresama pa je tada potrebna suglasnost drugog roditelja koji na toj adresi nije prijavljen.

Ako roditelji ne žive u obiteljskoj zajednici, zahtjev podnosi roditelj s kojim dijete živi na temelju odluke nadležnog tijela, a prebivalište maloljetne osobe prijavljuje se na adresi tog roditelja. Ukoliko roditelji maloljetne osobe ne žive u obiteljskoj zajednici, a nije donesena odluka nadležnog tijela o tome s kojim će roditeljem maloljetna osoba živjeti, prebivalište maloljetne osobe prijavljuje se na adresi roditelja s kojim živi, uz suglasnost centra za socijalnu skrb.

Za prvu prijavu mjesta prebivališta potrebno je priložiti izvornik izvoda iz matice rođenih, izvornik domovnice, osobne iskaznice roditelja i popunjeni Obrazac 1 prijave prebivališta koji možete isprintati ovdje.

Prijava djeteta na osnovno zdravstveno osiguranje

Budući da ćete s djetetom na prvi pregled kod odabranog pedijatra ići kada beba navrši prvi mjesec života, do tada morate napraviti i prijavu djeteta na osnovno zdravstveno osiguranje. Srećom pa i ovdje sve može odraditi jedan roditelj, ali prethodno se raspitajte hoće li to učiniti poslodavac.

Potrebni dokumenti su tiskanica 3 (format za ispis je ovdje), kopija rodnog lista, domovnice, prijave prebivališta, OIB-a i JMBG-a djeteta te predočenje zdravstvene iskaznice roditelja preko kojeg će dijete biti osigurano. Dok vam kući poštom ne stigne prava zdravstvena iskaznica dobit ćete papirnatu verziju.

Prijava djeteta na poreznu karticu

Uzdržavanog člana odnosno bebu prijavljujete na svoju poreznu karticu da biste odmah dobili priznanje porezne olakšice. Prijava se podnosi nadležnoj Poreznoj upravi, a dijete se prijavljuje na jednog roditelja. Za prijavu djeteta potrebno je donijeti poreznu karticu koju dobivate od poslodavaca, rodni list (original na uvid) i osobnu iskaznicu. Ako to ne stignete odmah po rođenju djeteta, ne brinite jer isto možete učiniti kod godišnje prijave poreza.

Odabir pedijatra

Kao što smo već spomenuli, k pedijatru se s bebom odlazi na prvi pregled kada dijete navrši mjesec dana. Do tada svakako trebate pronaći liječnika za bebu, a većina roditelja sve detalje s pedijatrom dogovori i prije poroda pa poslije samo upišu dijete. Od pedijatra ćete dobiti obrazac za upis koji se sastoji od dva primjerka. Jedan primjerak ostaje u područnom uredu HZZO-a, dok drugi, ovjereni, vraćate pedijatru.