ŠAROLIK ODABIR

Koje su najbolje biljke za stan?

03.02.2014 u 07:36

  • +2

Biljke za stan

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Bionic
Reading

Dom koji krase biljke uvijek izgleda nekako svježije i ljepše, pa ako kutovi i police vašeg doma zjape prazni, zašto ih ne biste ukrasili kakvom biljkom? Istina, izbor je doista velik, a kako bismo vam pomogli, tu je sjajna lista deset najboljih biljaka za stan i kuću

Gnjezdasta paprat (Asplenium nidus)
Ta vrsta paprati poprilično je laka za održavanje, a za razliku od ostale paprati, lakše ju je održavati lijepom i oblikovanom. Novo lišće čim izraste počinje se spiralno uvijati od centra prema gore. U početku biljku zalijevajte i provjeravajte dva puta na tjedan sve dok ne ustalite raspored polijevanja. Ova paprat ne zahtijeva puno dohrane, ali ju redovito pošpricajte vodom po lišću, piše apartmenttherapy.com.

Ukrasna palma (Chamaedorea elegans)
Chamaedorea elegans jedna je od najpopularnijih palmi za uzgajanje u stanu; inače naraste do četiri metra vani, ali u kućnim uvjetima raste do dva metra, no njihova visina najčešće iznosi 60 centimetara te je spororastuća biljka. Što se tiče svjetla, najbolje joj odgovara srednje do nisko svjetlo. Treba je redovito zalijevati, no prije idućeg zalijevanja pričekajte da se vrh zemlje skroz osuši. Tijekom vrućih dana nije loše lišće lagano poprskati vodom. Osim toga, ukrasna palma je jedna rijetkih netoksičnih biljaka za kućne ljubimce.

Pepperomia
Ta tropska biljka ne voli jako sunce, jer zbog njega gubi svoju ljepotu. Valja je zalijevati tek kada se gornji sloj zemlje posuši, a jednom mjesečno treba je nahraniti uravnoteženim tekućim gnojivom. Ta višegodišnja biljka uzgaja se u kućama zbog ukrasnih šara na listovima, listovi joj mogu biti mesnati, ovalni, glatki ili naborani. Neke vrste te biljke su od velike ekonomske važnosti jer proizvode plod papar ili biber, a peperomia nigrum (crni papar) je vjerojatno najvažnija. Veećina ovih biljaka je netoksičan za kućne ljubimce.

Filodendron ili velika monstera
Uz fikus, to je najviše uzgajana dekorativna sobna biljka. Unatoč svojoj veličini, ta biljka velikih urezanih kožnatih listova, koja u džunglama Srednje i Južne Amerike naraste i do deset metara u visinu, jedna je od najomiljenijih kućnih biljaka. Monstera voli sjenovita i prostrana mjesta u kući, a vrlo je važno ne rezati vanjske korijene jer oni čine potporanj cijelog biljci. Zalijevajte tek kada se osuši gornji sloj zemlje, a zimi ta biljka zahtijeva manje zalijevanja. Osim toga, treba povremeno vlažnom spužvicom obrisati prašinu s listova. Vrlo dobro podnosi suhi zrak tipičan za većinu domova, ali vlasnici kućnih ljubimaca trebaju biti na oprezu jer je otrovna ukoliko se neki njezin dio proguta.

Dracena
Osim svog vrlo atraktivnog i elegantnog izgleda koji se najbolje očitava u povijenim zelenim listovima, koji mogu biti jednobojni, ali najčešće su prugasti, Dracena je vrlo dobar pročišćivač zraka te uspješno uklanja većinu zagađivača iz zraka. Ovisno o vrsti naraste visine od jednog pa sve do tri metra, ali raste vrlo sporo te je jako dugovječna. Njega i briga su jako jednostavne – voli svijetle prostore, ali ne direktno izlaganje suncu, a preferira malo sušu zemlju tako da ju ne treba previše zalijevati, no treba ju često špricati vodom po listovima.

Zamija (Zamioculcas zamiifolia)
Mnogi smatraju kako je upravo ovo 'kućna biljka budućnosti', a zamija rijetko privlači štetočine te ju nije potrebno često zalijevati, dovoljno joj je otprilike tri puta mjesečno. Stoga je odličan izbor za početnike jer ne zahtijeva puno brige. Cvjeta u periodu od sredine ljeta do rane jeseni neobičnim cvijetom (pomalo nalik na cvijet kale. Važno je napomenuti da je Zamioculcas zamiifolia biljka koja može izazvati trovanje ako dođe do gutanja nekog dijela biljke, može biti sobna i vanjska biljka.

Fikus
Prepoznatljiva po svojim velikim zelenim listovima, čija boja ovisi o vrsti fikusa. Odličan je pročišćivač zraka, uklanja većinu zagađivača u zraku, posebice formaldehida. Fikus treba zalijevati tek kada se posuši prvi sloj zemlje, te ga svakako skloniti sa propuha i direktnog izvora svjetlosti. Važno je osigurati mu dovoljnu toplinu i dovoljnu vlagu, a iako može podnijeti poprilično visoke temperature, teško podnosi temperature ispod 10 stupnjeva.

Pauk biljka (Chlorophytum)
Pauk biljka može imati jednobojne tamnozelene listove ili pak šarene listove, a odlična je biljka za početnike te se vrlo lako razmnožava. Između dva zalijevanja pustite da se osuši površinski sloj zemlje, te ne pretjerujte s količinom vode. Voli jako svijetle prostore.

Puzavac
Kao sobne biljke penjačice uglavnom se uzgajaju dvije sorte Scindapsus pictus s malim šiljasto-srcolikim lišćem i bijelo-srebrnim šarama te Scindapsus aureus s nešto većim zlatno-žutim šarama na lišću. Puzavac jako voli svjetlo no ipak ga treba zaštiti od izravnog sunca. Vlaga ne smije biti niska pa se preporučuje svakodnevno prskanje odstajalom vodom, naravno treba izbjegavati i pretjeranu vlagu je konstantno 'natopljena' zemlja i vlaga mogu uništiti biljku. Scindapsus je umjereno toksičan, odnosno sadrži određenu količinu oksalne kiseline.

Juka
Porijeklom iz SAD-a ili Srednje Amerike, Juka je vrlo zanimljiva i dekorativna biljka. Traži jako malo njege i brige, a postoji čak više od 60 vrsta ove biljke. Juka voli vrlo svijetla mjesta i biti izložena suncu, podnosi suhi zrak i iznimno topla kao i prohladna mjesta. Iznimno je sporoga rasta, a treba ju redovito zalijevati te joj zemlja nikada ne bi smjela biti suha već uvijek vlažna.