NAJBOLJI SAVEZNICI

Koje namirnice pomažu u borbi protiv celulita?

11.04.2011 u 08:35

Bionic
Reading

Rupičasta narančina kora jedan je od najmrskijih neprijatelja ženine ljepote. Ove neugodne estetske smetnje nisu pošteđene ni holivudske zvijezde, ni sportašice, ni manekenke. Kako je san svake žene imati glatku i lijepu kožu, većina nas prije ljeta kreće u borbu za vitkiju liniju lišenu ružnih naslaga na bedrima. Da je vrijeme za akciju, upozorava nas i sve toplije vrijeme i sve oskudnija odjeća

Iako na nastanak celulita djeluje hormon estrogen, sjedalački način života, genetske predispozicije, nedovoljna tjelesna aktivnost i hrana su među bitnim faktorima koji će utjecati na nastanak ili smanjenje celulita. Ružna rupičasta koža ne samo da je estetski problem i već u kasnijoj fazi razvoja predstavlja i zdravstveni problem, pa čak boli i na sam dodir. Celulit je, naime, kronična upala vezivnog tkiva kože zbog koje dolazi do zastoja cirkulacije, a time i nakupljanja tekućine i masnoća.

Zdravlje dolazi iznutra, kao i ljepota, stoga u borbu s mrskim celulitomkrenite tamo gdje je najefikasnije, pravilnom i uravnoteženomprehranom. Puno soli, hrana s visokim udjelom masnoća i ugljikohidratapogoduje nastanku narančine kore, hrana pak bogata vlaknima čistiorganizam i pomaže u borbi za lijepu kožu.

Protiv njega treba krenuti ofenzivno i na svim frontama, a sva su sredstva dopuštena. Mi krećemo s one najvažnije - pravilne i zdrave prehrane.

Važno je znati da celulit nije posljedica debljanja i da ga se nećete riješiti ako smršavite. Nužno je promijeniti režim prehrane, a to svakako znači da s jelovnika trebate izbaciti jako začinjenu hranu koja utječe na zadržavanje vode u organizmu.

Tako bi 'anticelulitna prehrana' trebala sadržavati namirnice koje potiču probavu i iz organizma eliminiraju toksine.

Saveznici u borbi protiv celulita su bijelo meso, poput puretine i piletine, riba, jogurt, voće uglavnom sve osim banana i grožđa, povrće, mineralna voda.

Zaboravite pak na suhomesnate proizvode, jako zasoljenu hranu, konzervirane namirnice, smrznuta jela.

Korisne su i namirnice koje sadrže dovoljne količine vitamina A, E, C i K jer oni poboljšavaju tonus kože i jačaju stjenke vena i kapilara.

Istraživanja su pokazala da veće količine vitamina C povoljno djeluju na proizvodnju kolagena i jačanje vezivnog tkiva, pa u prehranu svakako uvrstite limune, naranče (koji će štiti krvne žile i pospješiti izlučivanje otrova iz organizma), ananas, papajui grejp (jer sadrže enzime koji učinkovito sprečavaju zadržavanje tekućine u organizmu) te trešnje koje imaju diuretički učinak.

Ostale namirnice koje pospješuju izlučivanje tekućine su šparoge i rajčice. Osim toga, rajčice su bogate kalijem i vitaminom C, a sadrže i tvari koje čuvaju čvrstoću tkiva krvnih žila.

U prehranu uvrstite puno voća

Prokrvljenost organizma poboljšat će namirnice bogate vitaminom E koji nalazimo u paprikama, mlijeku, jajima, puretini, piletini i celeru. Namirnice, pak, bogate biotinom kožu će učiniti mekanom i elastičnom. Na jelovnik stoga svakako stavite cvjetaču, cjelovite žitarice, šampinjone.

Za duži osjećaj sitosti probajte zobenu kašu koja je prepuna vlakana ili pak ječam koji pomaže u bržem razgrađivanju masti.

Hranu pripremajte s malo soli, kuhajte je, a nikako se ne preporučuje pržiti u dubokom ulju.

Saveznik kojeg ne smijete zaboraviti je voda. Velika količina vode, bar dvije litre dnevno, pospješuje izmjenu tvari, zaslužna je za čišćenje organizma i za dobar rad probavnog sustava.

No, osim adekvatne prehrane, uspješnom uklanjaju celulita svakako će pridonijeti tjelesna aktivnost, savjetujemo vožnju biciklom, trčanje, rolanje.

Kako bi poboljšali cirkulaciju prilikom tuširanja, naizmjence koristite toplu pa hladnu vodu, a kako bi potaknuli kolanje krvi, napravite piling i obrišite se grubim ručnikom.

I ekstra savjet koji svakako vrijedi poslušati. Budite uporni i disciplinirani, jer celulit je nastajao dugo i treba vremena i ustrajnosti kako bi ga se riješili.