PRAVO IZNENAĐENJE

Koja je idealna dob za rađanje prvog djeteta?

27.02.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Unatoč raširenom vjerovanju da mlade žene odgađaju roditeljstvo zbog karijere, hobija i putovanja, mladi žele roditeljstvo u 20-ima

Iako se danas sve više muškaraca i žena na prvo dijete odlučuje u 30-ima, 40-ima pa čak i 50-ima, idealna dob za reprodukciju je ranije. Naime, britansko istraživanje pokazuje da je idealna dob za roditeljstvo – 26 godina.

Izjavila je to trećina ispitanika u istraživanju koja smatra da je bolje prvo dijete dobiti ranije jer to daje šansu za veću obitelj. Usto, ranije roditeljstvo, smatraju ispitanici, osigurava manji jaz i nerazumijevanje između roditelja i djece.

No stvari ipak nisu toliko jednostavne. Ispitanici koji smatraju da roditeljstvo treba doći u ranijoj životnoj dobi, ističu kako je važno da su zadovoljeni neki uvjeti prije roditeljstva. Ti uvjeti prvenstveno podrazumijevaju posjedovanje stana i brak. Kako su istaknuli, važna su i dobra primanja koja njima i djeci mogu omogućiti stabilan i normalan život. Dakle, relativno stabilni ekonomski uvjeti.

'Rezultati istraživanja sve su nas iznenadili. Danas je vrlo rašireno vjerovanje da mlade žene odgađaju roditeljstvo zbog karijere, hobija i putovanja. To ipak nije baš tako. Ovo istraživanje pokazuje da ima znatan broj žena, ali i muškaraca, koji smatraju da obitelj, odnosno roditeljstvo treba doći prije karijere', istaknula je klinička psihologinja Claire Halsey iz organizacije Seven Seas Pregnancy Whitepaper koja i stoji iza istraživanja.