TVRDE PSIHOLOZI

Redoslijed rođenja otkriva kakvi smo u ljubavnim odnosima

12.04.2018 u 11:17

Bionic
Reading

Na ljubavni život nekog pojedinca može utjecati bezbroj faktora, no vrlo značajnu ulogu kao i u svakim drugom odnosu, igra osobnost ljubavnih partnera. Ovisno o tome jeste li najstarije, srednje, najmlađe dijete ili jedinac, tvrde psiholozi, formirat će se i vaša osobnost

'Iskustva koja stječemo u ranijoj dobi određuju načine djelovanja u našem životu, pa i po pitanju njegovog romantičnog dijela', objašnjava psihologinja Linda Blair, autorica knjige 'Redoslijed rođenja: Što vaš položaj u obitelji stvarno govori o vašem karakteru'.

Preciznije rečeno, redoslijed kojim ste rođeni može imati utjecaj na to kako ćete davati i primati ljubav tijekom svog života.

'Naravno, kad je riječ o ljudskoj psihologiji, nema univerzalnih pravila, niti postoje osobine koje vrijede za sve', napominje ova obiteljska psihologinja i otkriva neke opće poveznice između redoslijeda rođenja i odnosa, kao i 'za i protiv' osobine najstarije, srednje, najmlađe djece i jedinaca, važne za ljubavne odnose.

Najstarija djeca

Kao marljivi predvodnici grupe, prva djeca su organizirana i odgovorna, odgojena i brižna prema drugima. U vezama se možete pouzdati u to da će davati sve od sebe i biti samokritični.

Srednja djeca

Rođeni mirotvorci i prvaci kompromisa, srednja djeca bit će podrška svima bez obzira na redoslijed njihovog rođenja. Njihov je najveći problem što lako padaju pod utjecaj tuđih mišljenja pa ponekad mogu zastraniti. Po pitanju svojih sposobnosti su realni, ali nisu baš potpuno sigurni što žele od života.

SRODNE DUŠE

Omiljeni parovi s malih ekrana: Evo koliko im je točno epizoda trebalo da se konačno spoje

Pogledaj galeriju

Najmlađa djeca

Šarmantna, sklona skretanju pažnje i preuzimanju rizika, najmlađa su djeca u ljubavnim vezama razigrana, spontana i vrlo ugodna. Obično su uspješni u međusobnoj komunikaciji, ali i skloni očekivati da drugi donose odluke umjesto njih. Za neke partnere mogu djelovati malo previše površno.

Jedinci

Tijekom odrastanja na jedince je uvijek bila usmjerena sva pažnja pa su obično konvencionalni, odgovorni i pouzdani. No, zbog te stalne pozornosti na koju su navikli, ponekad u ljubavnim odnosima mogu biti zahtjevni. Romantična veza jedinca s najmlađim djetetom stoga bi mogla biti vrlo problematična, obzirom da su najmlađi naviknuli na svijet odraslih.

NIJE IM LAKO

Kad pukne u nezgodno vrijeme: Zajednički projekti za ove su slavne parove bili kobni

Pogledaj galeriju