DUBROVAČKA VINSKA SETEMANA

Kakva sve vinska blaga krije krajnji jug Hrvatske

02.05.2014 u 11:01

Bionic
Reading

Čini se da je vino u Hrvatskoj konačno počelo dobivati značaj koji zaslužuje. Ovoga proljeća zaredali su vinski (i gastro) festivali, na kojima je vino jedina, glavna ili važna tema. Počelo je na međunarodni dan žena, sa specifičnim, ženskim i 'drukčijim' festivalom Pink Day u zagrebačkoj Mimari, da bi se nastavilo s Hrvatskim festivalom hrane i vina u Areni Zagreb, a onda su Split i Makarska zabljesnuli s Dalmatia Wine Expom

No od travnja je i Dubrovnik hrvatsko mjesto susreta vinskih znalaca. Pod pokroviteljstvom predsjednika dr. Ive Josipovića, a pod domišljatim nazivom FestiWine, ovaj je regionalni vinski festival ugostio zavidan broj vrhunskih međunarodnih stručnjaka iz Nizozemske, Švedske, Francuske, Velike Britanije, Grčke, Južnoafričke Republike, Srbije, BiH, Slovenije, Amerike, Austrije, uključujući i vinske stručnjake iz slavnog britanskog restorana Hestona Blumenthala Fat Duck.

Glavni je cilj bio na jednom mjestu okupiti regionalne vinare iz Konavala, Komarne, s Pelješca, Lastova i iz Crne Gore i pokazati internacionalnim gostima i stručnjacima kakva sve vinska blaga krije krajnji jug Hrvatske. Bio je to još jedan izvrstan razlog za posjet najljepšem gradu na svijetu pa su festival pohodili svi koji nešto znače na vinskoj i turističkoj sceni, počevši od prof. Edija Maletića i eno-gastro stručnjaka Renea Bakalovića, do znalaca iz Istre: vinara Ivice Matoševića, predsjednika Turističke zajednice Istre Denisa Ivoševića, predsjednika Hrvatskog sommelier kluba Franka Lukeža.

Cijela je dubrovačka regija, dakle Dubrovačko-neretvanska županija, u tjednu od 21. do 27. 4., koji su simpatično nazvali Dubrovačka vinska setemana – uživala u ponudi lokalnih wine-friendly restorana po povoljnijim cijenama, a od 24. do 26. 4., uz izložbu regionalnih vina, održavali su se i brojni zanimljivi programi.

Prikazan je film 'Dossier Zinfandel', dokumentarac koji se bavi otkrićem hrvatskog porijekla čuvene američke vinske loze, priređene su vrhunske večere pod ravnanjem svjetski poznatih chefova, vlasnika Michelinovih zvjezdica, a najzanimljivije je bilo na vinskim radionicama i stručnim predavanjima. Teme su, naravno, bile vino i turizam, autohtone vinske sorte, ali i gastronomija, ugostiteljstvo, gourmet turizam i kako upravo kroz vino kao motiv, znak i simbol Hrvatske privući u našu zemlju novu publiku i posjetitelje koji će prepoznati ovu našu snagu.

Organizirani su izleti u obližnje konavoske vinograde, vinarije i vinske podrume, a poznate WOW-ice, žene okupljene oko vinskih tema govorile su o tome 'Što žene žele', tj. predstavile svoju vrlo uspješnu udrugu i svoje mnogobrojne akcije. Istodobno s FestiWineom, održan je i vrlo posjećen festival klapskog pjevanja Aklapela pa se izvrsno regionalno vino fantastično sljubilo s pjesmom.