modni klasik

Kakva je uopće razlika između jeftinog i skupog balonera?

10.03.2017 u 12:03

Bionic
Reading

Baloner kao bezvremenski klasik i čest izbor u prijelaznim razdobljima godinama intrigira modnu industriju, no postavlja se pitanje koliko ste novca spremni izdvojiti za primjerak balonera i što ga čini kvalitetnim

Oni koji se odlučuju za skuplje primjerke balonera svoj potez opravdavaju kao pametnu modnu investiciju u vidu kvalitete izrade i korištenja materijala koji odolijevaju zubu vremena i klimatskim uvjetima.

Sudeći po aktualnim kolekcijama velikih dizajnerskih imena, baloneri su ove sezone više nego poželjni, no ne postoji jednostavan odgovor ili jasna linija razgraničenja koja otkriva gdje ćete nabaviti savršen baloner i u kojem iznosu.

Mnogi modeli balonera danas su u velikom rasponu cijena, no modna kuća Burberry njihov je standardni sinonim. Davne 1879., osnivač modne kuće Thomas Burberry patentirao je pamučni materijal gabarden izrađen od vodootpornog konca koji se koristi pri nastajanju kultnih Burberryjevih balonera. 

S vremenom su baloneri postali krojački i modni pečat koji se mogao vidjeti na svima – od fiktivnog lika Holly Golightly u filmu 'Doručak kod Tiffanyja' do inspektora Clouseaua u filmskoj franšizi 'Pink Panther'.  

'Ne bih podcjenjivala ljudsku sposobnost uočavanja razlika između Burberryjeva balonera i primjerka nekog high street brenda', izjavljuje Valerie Steele, direktorica Muzeja na britanskom Institutu mode i tehnologije.

I dok je većina cjenovno pristupačnih modela balonera izrađena u zemljama poput Kine, Bangladeša, Kambodže ili Turske, baloneri modne kuće Burberry pravi su proizvodni podvig.

Sudeći po napisima britanskog Guardiana, za stvaranje Burberryjeva balonera potrebno je izdvojiti četiri sata intenzivna rada na krojenju – gotovo dvostruko više vremena koliko je potrebno za izradu odijela.

Prije svega, baloneri su napravljeni u praktične svrhe, a ime su dobili po ogrtačima britanskih i francuskih vojnika koji su se u njima borili u rovovima tijekom Prvog svjetskog rata.

Ako je suditi po istraživanju britanskog Daily Maila, najkvalitetniji primjerci balonera u većini slučajeva zaista ne ovise o cijeni.