NIJE LAKO

Kako žene trebaju pregovarati o povišici

09.03.2014 u 09:23

Bionic
Reading

Žene se u društvu percipira kao one koje brinu i daju, a ne kao one koje traže i uzimaju. Stoga većina žena ima poteškoća s traženjem povišice, jer ne žele time udaljiti svoje kolege i nadređene od sebe u socijalnom smislu

Istraživanja pokazuju da kad žena traži povišicu na poslu, njena socijalna slika postaje negativnija. Drugi ljudi na poslu, kolege, nadređeni i podređeni je više ne doživljavaju tako dobrom i ljubaznom, nego prezahtjevnom i nametljivom. Kad muškarac traži povišicu, scenarij nije ni blizu prethodno navedenom. Činjenica je da postoji neravnoteža u visinama plaće za istu poziciju ako je obavlja muškarac ili žena. Prijedlog je taj da se žene na pozicijama na kojima rade bore i zalažu za povišicu i time potaknu ujednačavanje plaća na tržištu. No tu nastaje dilema, dobiti povišicu i izgubiti dobre odnose s drugima ili sačuvati odnose i ne dobiti povišicu, piše portal InsideOut.hr

Stil pregovaranja orijentiran na organizaciju ili na konkurenciju

Ideja istraživanja je bila vidjeti koji stil pregovaranja bi mogao razriješiti navedenu dilemu i omogućiti ženama da uspješno pregovaraju višu plaću i zadrže dobru socijalnu sliku među kolegama. Prvi stil koji su ispitivali bio je orijentiran na odanost organizaciji i pokazao je pozitivne ishode za socijalnu sliku i percepciju žene kao tople, brižne, ljubazne. No, kod pregovaranja o povišici se nije pokazao učinkovitim. Drugi stil se odnosio na konkurenciju koja je zaposlenici ponudila bolje plaćen posao. Tada je ishod pregovaranja o povišici bio pozitivan, ali je ostala loša socijalna slika u očima kolega u kompaniji.

Stil koji je riješio dilemu

Korištenje trećeg stila koji je sadržavao usmjerenost na odnose unutar kompanije i odanost kompaniji uz dozu legitimnih razloga zašto je u redu da se dobije povišica, urodilo je plodom. Dakle, kad tražimo povišicu bitno je da imamo valjan razlog, preporuku od nekoga zašto tu povišicu i trebamo dobiti te da naša komunikacija bude u svrhu očuvanja odnosa i naše socijalne slike, da iskazujemo svoju želju za unapređenjem kompanije svojim doprinosom i slično.

Ženama nije lako potegnuti pitanje povišice, no ima strategija kojima se mogu koristiti kako bi dobile zasluženu plaću, a ujedno ne djelovale nametljivo i time narušile viđenje sebe od strane kolega.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.