IMA NOVI ALBUM

Kako Vesna Pisarović uživa u Berlinu

04.06.2012 u 07:10

Bionic
Reading

Početkom svibnja na američkom i europskom tržištu Vesna Pisarović objavila je svoj prvi jazz album 'With Suspicious Minds' u kojemu je pjesme legendarnog kralja rocka Elvisa Presleyja odjenula u jazz ruho

Naime, nekoć popularna pjevačica već godinama živi, radi i školuje se u inozemstvu. Prije sedam godina publiku je do jutra zabavljala u diskoklubovima svojim pop hitovima poput 'Da sutra umrem', 'Sasvim sigurna' i 'Dolje na koljena', a onda je u jednom trenutku shvatila da joj glasu treba oporavak, stanka u kojoj bi poradila na tehnici pjevanja. Ubrzo nakon te odluke rodila se i ljubav prema jazzu, i to na jednom koncertu u Berlinu, piše Večernji list.

'U Berlinu sam 2006. pjevala za Hrvatsku zajednicu i odlučila ostati dan dulje u gradu. Otišla sam na koncert Petera Brötzmanna u jedan jazz klub gdje me opčinila energija te glazbe. Ujutro sam se probudila i donijela odluku da je vrijeme za zaokret. U Zagrebu sam krenula na privatne satove solfeggia i pjevanja i tiho sam se pripremala za novi glazbeni smjer', prepričala je Vesna Večernjem listu. Njezina prva glazbena postaja bio je Haag i tamošnja Kraljevski konzervatorij jazza, a nakon toga je primljena i na magisterij u Londonu na Guildahalu.

'U Haagu sam stekla osnove, ali oduvijek sam željela okušati se u Londonu i osjetiti britansku edukativnu torturu. London ima histeričnu i primamljivu energiju koja te gura, nekad je vrlo iscrpljujuća i otuđujuća, ali mene je to inspiriralo', priznala je ta Požežanka čiji pop opus i dalje ima svoje vjerne obožavatelje koje ona ne zaboravlja.

'Najčešće nastupam u Sloveniji, barem sam jednom mjesečno tamo s bendom Škorpion, s kojim sam svirala i prije deset godina. Uvijek se ugodno iznenadim kad publika mlađa od 20 godina pjeva moje stare pjesme', rekla je lijepa pjevačica.

Nemiran duh sada je primirila u Berlinu, gdje živi posljednjih godina sa suprugom Ozrenom Pupovcem. Danju se najčešće zatvori u svoj studio gdje pjeva, svira i, kako kaže, igra se glazbom. Kad se zaželi svježeg zraka i prirode, sjedne na bicikl i iz berlinske vreve pobjegne u koji od obližnjih gradića.

'Često biciklom prijeđem i do 100 kilometara do nekog grada u okolici Berlina i na taj način otkrivam njegove ljepote. Volim se počastiti i dobrim koncertom i finom hranom u nekom od restorana, jer ovo je jedna od najjeftinijih europskih metropola i hrana u restoranima nije skupa', o svojim berlinskim navikama ispričala je Vesna.
 Kozmopolitski grad, nastanjen umjetnicima, pružio joj je mogućnost da stekne prijatelje iz cijelog svijeta koji su je poučili pripremanju specijaliteta iz svojih podneblja, jer Vesna voli kuhati.

'Ovdje ima odličnih dućana s azijskim, kineskim, indijskim namirnicama pa osim što kuham naše specijalitete, dosta i eksperimentiram u kuhinji.' Priznaje je da, iako je u Berlinu, nikada u kući ne nedostaje slavonskih kobasica. No naše sunce i nebo ne može zapakirati u kutijicu i ponijeti sa sobom, a to joj najviše nedostaje.

'Nedostaje mi naša klima, jer već pet godina živim na istom meridijanu gdje je temperatura između 18 i 20 stupnjeva; nedostaje mi naše ljubičastoplavo nebo i planine.' Po zalihu sunca doći će početkom kolovoza kada će sa svojim jazz bendom promovirati novi album u Hrvatskoj i Crnoj Gori, a nakon radnog boravka u domovini, priuštit će si i godišnji odmor sa suprugom. Na pitanje planiraju li uskoro povećati obitelj,  rekla je:

'To nas svi pitaju, ali nemam odgovor na to pitanje. No opcija povratka u domovinu uvijek je otvorena.'