TAKO LAKO

Kako uzgojiti tikvice, rajčice ili paprike na balkonu?

06.06.2013 u 10:32

Bionic
Reading

Uz pomoć ekipe iz videoserije 'Tako lako' na svom balkonu ili terasi možete brati sočno voće i povrće već ovoga ljeta. U novoj epizodi učimo kako izraditi velike posude za samozalijevanje u kojima mogu rasti veće povrtnice poput tikvica, paprike, rajčice, patlidžana…

U prošlotjednoj epizodi od plastične boce izradili smo malu posudu za samozalijevanje – isti način izrade primijenili smo i za veće posude: u donjem dijelu je rezervoar za vodu, a u gornjem zemlja s biljkom.

Ta dva dijela posude razdvojena su lažnim dnom koje možete izraditi od jeftinog plastičnog pladnja, tvrđe linoleum pločice ili bilo kakvih ostataka plastike dovoljno velikih za odabranu posudu. Ukoliko u blizini imate kakvog soboslikara koji vam je voljan ustupiti veće količine praznih kanti za boju, najbrži i najjednostavniji način izrade samozalijevajućih posuda je sistem posuda u posudi.

Sistem je isproban, a biljke koje smo na taj način posadili sjajno napreduju – većina je trenutno u fazi cvjetanja pa očekujemo i da će obilno davati plodove. Svakako preporučujemo malčiranje i postavljanje pamučnih trakica u zemlju.

Pokazalo se da je u ovo doba godine čak i na dalmatinskom suncu dovoljno zaliti biljke jednom u desetak dana, što znači da će i najveću ljetnu žegu podnositi bez velike potrošnje vode.

Ako ste propustili neku od prijašnjih epizoda serije Tako lako, možete ih vidjeti ovdje, a posjetite nas i na Facebooku – ovoga tjedna imate priliku osvojiti magnet za hladnjak.