DVA DANA BEZ UGLJIKOHIDRATA

Kako uspješno smršavjeti uz minimalno odricanje?

09.12.2011 u 09:48

Bionic
Reading

Samo dva dana u tjednu bez ugljikohidrata može donijeti znatno bolje rezultate u mršavljenju

Ako biste smanjili unos ugljikohidrata u vaše tijelo, odnosno ako biste barem dva dana u tjednu bili bez njih, smršavjeli biste više nego da prakticirate neku tradicionalnu dijetu, otkriva najnovije istraživanje.

Engleski znanstvenici koji su rezultate svoga istraživanja predstavili jučer na simpoziju Antonio Breast Cancer, proučavali su utjecaj tri različite vrste prehrana na 115 žena. Također, pratili su i razine inzulina u tijelu. Prva trećina ispitanica bila je na mediteranskoj prehrani, a druga je provodila dijetu koja je podrazumijevala dva dana u tjednu bez ugljikohidrata. Posljednja trećina ispitanica također dva dana u tjednu nije jela ugljikohidrate, ali su u neograničenim količinama jele proteine i zdrave masti.

Obje prehrane koje su uključivale dva dana u tjednu bez ugljikohidrata dale su znatno veće rezultate u mršavljenju od tradicionalne mediteranske prehrane. Žene koje dva dana u tjednu nisu jele ugljikohidrate smršavjele su četiri kilograma, a ostale tek dva kilograma. Također, uočena je i bolja kontrola razine inzulina u tijelu što, kako smatraju znanstvenici, smanjuje rizik od nastanka karcinoma dojke.

Ovdje ne govorimo a Atkinsonovoj dijeti. Da, smanjen je unos ugljikohidrata, ali ispitanice su jele i masti, i to one zdrave te zdrave proteine. Dakle, pokazali smo da je ovakav način prehrane dobar za sve one koji žele smršavjeti', pojasnila je dr. Michelle Harvie iz Genesis Prevention Centera engelskog sveučilišta South Manchester za Huffingtonpost.

Znanstvenici napominju kako hrana nije jedini element koji utječe na rizik od raka karcinoma. Upozoravaju da je kao prevenciju nužno promijeniti cjelokupan životni stil, a to znači uvesti i tjelovježbu. Svi ti elementi, tumače stručnjaci, dobri su i za mršavljenje.