SAVJET STRUČNJAKA

Kako uspješno riješiti problem strija?

15.06.2015 u 13:14

Bionic
Reading

Svaka žena, a i poneki muškarac, u nekom razdoblju svog života susreo se s problemom strija. Kod nekih sretnika promjene su bile prolazne i s vremenom gotovo nevidljive, dok ostalima, nažalost, ostaje trajni podsjetnik na razdoblje u kojemu su naglo narasli, na trudnoću ili na neku kroničnu bolest

Strije su stečeni poremećaj vezivnog tkiva, iako se mora uzeti u obzir i genetski utjecaj jer je uočena i obiteljska pojavnost promjena (posebno nekih oblika strija, npr. striae transversae). Sam izgled strija s vremenom se mijenja, a strije i nastaju upravo na mjestima najvećeg rastezanja kože, npr. koža trbuha i grudi kod trudnica, koža bedara i donjeg dijela leđa kod adolescenata, te koža pazuha kod dizača utega. Smatra se da lakše nastaju na koži u kojoj je zastupljenija posebna vrsta kolagena (poprečno vezani kolagen), što je slučaj kod „mlađe“ kože, a u prilog tome govori pojava strija u mlađoj dobi (ne nalazimo ih kod starijih ljudi).

Terapija strija najučinkovitija je u ranoj fazi (kod tek nastalih strija) i treba ju započeti što ranije, tumači  Vlatka Čavka, dr. med. spec. dermatovenerologije iz Kliničko bolničkog centra 'Sestre milosrdnice' u Zagrebu

Najuspješniji način 'liječenja' ipak je prevencija

'Izbjegavanjem naglih promjena tjelesne težine možemo donekle prevenirati nastanak strija. No, na već nastale strije možemo utjecati brojnim lokalnim pripravcima i terapijskim postupcima, iako rezultati terapija često nisu najbolji. Uspješnost otklanjanja strija razlikuje se od osobe do osobe, kod nekih osoba prisutni su bolji, a kod drugih slabiji rezultati. Također, pokušaji s određenim vrstama lasera dali su dobre rezultate kod ranih strija', podijelila je s nama doktorica Čavka.

'Jedan od proizvoda kojim se uspješno može spriječiti nastanak novih strija i uljepšati izgled već postojećih strija, svakako je Bio-Oil. Redovitom primjenom, Bio-Oil kao dobar emolijens vlaži kožu, smanjuje njezinu napetost, čini ju elastičnijom te na taj način utječe na razvoj strija', kaže doktorica Čavka.

Bio-Oil je najprodavaniji proizvod u svijetu kad su u pitanju problemi s kožom zahvaćenom strijama. Uljna podloga jača prirodnu masnu strukturu kože te u formuli čuva vitamine i druge prirodne ekstrakte, bez potrebe dodavanja štetnih konzervansa. Bio-Oil u sebi sadrži prirodna ulja lavande, ružmarina, kamilice i nevena, koji se već stoljećima koriste u održavanju zdravlja kože. Ulje je obogaćeno vitaminima A i E te revolucionarnim sastojkom PurCellin Oil koji formulu čini laganom i omogućava brzo upijanje u kožu, bez masnih tragova. Ulje se laganim kružnim pokretima umasira u kožu, nakon čega na njoj ostaje zaštitni nemasni sloj koji ju čini mekanom, glatkom i baršunastom.